Magyarországon is megfordult az új-zélandi lövöldöző

2019. március 16. szombat 15:30

Magyarországon is megfordult az új-zélandi lövöldöző

Még mindig a pénteki terrortámadás utáni sokk hatása alatt van Új-Zéland. A legfrissebb rendőrségi hírek szerint a 28 éves támadó - aki két mecsetben összesen 49 emberrel végzett - valószínűleg folytatni akarta az ámokfutást, a kocsija ugyanis tele volt fegyverekkel. Mostanra az is kiderült, hogy a merénylet előtt Magyarországon is járt - hangzott el az M1 Híradójában. 

 

 

Virágokkal és gyertyákkal emlékeztek Christchurch lakói a pénteki terrortámadás áldozataira. Két mecsetben egy vagy több támadó tüzet nyitott az imádkozó hívőkre, és 49 embert meggyilkolt.

A merényletek fő gyanúsítottját, a 28 éves Brenton Tarrantot szombaton megbilincselve vezették a christchurchi körzeti bíróságra. Az ausztráliai férfi ellen tömeggyilkosságért emeltek vádat. A fehér pólót viselő Tarrant közömbösen hallgatott, amikor a bíró közölte vele, hogy továbbra is őrizetben marad és óvadék ellenében sem helyezik szabadlábra. Legközelebb április ötödikén áll ismét a bírák elé.


Az új-zélandi rendőrség az első riasztás után 36 percen belül elfogta a támadót, és két másik gyanúsítottat is letartóztattak. Egyikük neve sem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. Az új-zélandi kormányfő szerint Tarrant kocsija tele volt fegyverekkel, feltételezése szerint folytatni akarta az ámokfutást

Az új-zélandi rendőrség Tarrant feltételezett otthonát is átkutatta. A korábbi fitneszoktató mintegy 360 km-re Christchurchtől, a tengerparti Dunedinben lakott. Az új-zélandi kormányfő szerint csak elvétve tartózkodott a szigeten.

Egyes hírek szerint bejárta szinte az egész világot. 2016-ban egy biztonsági kamera rögzítette az isztambuli Atatürk repülőtéren Brenton Tarrantot. 2018 novemberében turistaként Bulgáriában is járt, onnan repülőgéppel Bukarestbe utazott, majd állítólag egy bérelt autóval Magyarországra látogatott.

A támadás előtt egy 74 oldalas kiáltványt tett közzé. Ebben leszögezte, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta. Szerinte a Nyugat hanyatlását, az európai kultúra végét részben a muszlim bevándorlók által végrehajtott erőszakos népességcsere okozza. Fegyverein olyan történelmi szerb vezetők neve is szerepel, akik az 500 éves ottomán uralom ellen harcoltak a Balkánon. Az egyik tárra a törökök ellen harcoló Hunyadi János, egy másikra pedig a 15. században élt Horogszegi Szilágyi Mihály, Hunyadi Mátyás nagybátyja, erdélyi vajda nevét is bevéste.

Chrisrtchurben még tart az áldozatok azonosítása. Egyelőre csak egy 71 éves afganisztáni származású férfi nevét hozták nyilvánosságra. A halottak között bangladesi, indonéziai és indiai állampolgárok is vannak.

A városban fokozott biztonsági készültség van érvényben. Ausztráliában és Új-Zélandon félárbocra eresztették a zászlókat. Új-Zélandon, ahol a több mint 4 milliós lakosság egy százaléka muszlim, az összes mecset zárva van.

Forrás: M1