Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Michel Platinit

2019. június 18. kedd 14:53

Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Michel Platinit

Az UEFA korábbi elnökét, a francia Európa-bajnok Michel Platinit őrizetbe vették, mert vizsgálják a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság odaítélésének körülményeit. 

 

A francia Mediapart állítása szerint kedden reggel őrizetbe vették a korábbi UEFA-elnököt, annak a nyomozásnak a keretében, amely a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezői pályázatának elbírálásával kapcsolatos korrupciót vizsgálta.

A 63 éves Platini neve pedig felmerülhetett a gyanúsított személyek között. A háromszoros aranylabdást a Nanterre-i rendőrségen hallgatják ki az üggyel kapcsolatban.

Katart 2010 decemberében nevezték ki vb-helyszínnek, azonban akkor is és azóta is sok kétség felmerült azzal kapcsolatban, hogy sportszerűen szerezte-e meg a jogokat az egyik leggazdagabb arab ország. Rengetegen ellenezték, hogy ott rendezzék a nemzetközi futball legnagyobb eseményét, valamiért mégis az a döntés született, a közel-keleti országban lesz a vb.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) korábbi elnöke a 2010-es szavazás előtt többször bírálta Platinit, amiért UEFA-elnökként szóbeli megállapodást kötött az amerikai pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja. Azonban egy 2010 novemberében történt találkozást követően - nem sokkal a szavazás előtt - megváltoztatta az álláspontját: akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák éppen hivatalban lévő korábbi köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel, akkori koronaherceggel. Sajtóhírek szerint a mostani kihallgatás középpontjában ez a találkozó áll.

A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott vagy tagságát - Platinihoz hasonlóan - felfüggesztették.

A korábbi klasszis játékost 2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől, Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltás.

A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.

Eltiltását megelőzően Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Forrás: mirror.co.uk