Ismét csökkent a Jeges-tenger befagyott vizének területe

2019. szeptember 15. vasárnap 14:35

Ismét csökkent a Jeges-tenger befagyott vizének területe

A műholdas mérések 1979-es kezdete óta másodszor 4 millió négyzetkilométer alá csökkent idén az északi-sarkvidéki jégmező kiterjedése a nyári olvadási szezon végére - közölte a német Alfred Wegener Intézet (AWI). 

 

 

A bremerhaveni központú kutatóintézet pénteki közleménye szerint 3,9 millió négyzetkilométerre csökkent a Jeges-tenger befagyott vizének területe. Ez nem rekord, de megerősíti a tengerjég fogyásának hosszú távú tendenciáját - közölték a tudósok.

Az olvadási rekordot a 2012-es év nyara állította fel, amikor 3,4 négyzetkilométerre zsugorodott a Jeges-tenger jéggé fagyott felszíne a magas hőmérséklet hatására.

Az idei olvadási szezon végleges, a szeptember hátralévő részét is magába foglaló mérési adatait októberben teszik közzé, de az AWI szerint biztosan nem dől meg a 2012-es rekord, még akkor sem, ha az esetleg megemelkedő hőmérséklet hatására még bekövetkezik bizonyos olvadás.

Az Északi-sarkvidéken amúgy jelenleg már mínuszokat mérnek. Az AWI kutatói szerint egyre valószínűbb, hogy néhány évtizeden belül már lesznek jégmentes nyarak a Jeges-tengeren.

MTI