Horvátországnak fontos a turizmus beindítása, de a turisták egészsége is

2020. május 22. péntek 18:30

Horvátországnak fontos a turizmus beindítása, de a turisták egészsége is

Horvátországnak érdeke, hogy újraindítsa a turizmust, de az is érdeke, hogy akik idejönnek, egészségesek maradjanak - mondta Davor Bozinovic belügyminiszter pénteken a horvát koronavírus-válságstáb sajtótájékoztatóján. 

 

 

Kiemelte: fontos megérteni, hogy a Horvátországba történő belépést - főleg, ha turizmusról van szó - követni fogják a járványügyi szakemberek és közegészségügyi intézet. A horvát állampolgárok és a vendégek egészsége miatt is fontos felvenni az adatokat, amelyek alapján reagálni lehet, ha arra szükség mutatkozik - fogalmazott.

Horvátország közel két hete fokozatosan megnyitotta határait, elsősorban a szlovén állampolgárok előtt. A hónap végén pedig az osztrák, szlovák, cseh és magyar állampolgárokkal szemben is feloldják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket a határokon. Május 13-a óta valamivel több mint 132 ezer külföldi állampolgár lépett be az országba.

Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter elmondta: május 27-ig elkészül az mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. A turistáknak így nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba - hangsúlyozta. Az elmúlt napokban amiatt, hogy a határokon vették fel a külföldi állampolgárok adatait, mint például az úticél megjelölése és a horvátországi tartózkodás időtartama, több kilométeres sorok alakultak ki a horvát-szlovén határon.

A turisták angol nyelven megkapnak minden információt arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Ezek az ajánlások a társasági távolságtartás szabályait és a higiéniai előírásokat veszik majd számba - magyarázta a tárcavezető.

A legfrissebb információk szerint egy nap alatt hattal, 2240-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, és ketten hunytak el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 99-re emelkedett. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2011 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.


 

MTI