Horvátországban nőtt a kezelésre szoruló betegek száma

2020. december 15. kedd 13:52

Horvátországban nőtt a kezelésre szoruló betegek száma

Horvátországban nőtt, Szlovéniában csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló és az intenzív osztályon kezelt betegek száma - derült ki a válságstábok keddi közleményéből. 

 

 

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2360 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 179 718-at.

Az elmúlt napon 73-an haltak bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2778-ra emelkedett. Kórházban 2897 beteget ápolnak, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen.

A pozitív tesztek aránya 26,9 százalék. Az elmúlt héthez képest 5,6 százalékkal nőtt a napi új esetek száma.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő bejelentette: amennyiben nem javul a járványhelyzet, az ünnepekre újabb szigorításokat léptetnek hatályba.

Bár konkrétumokat nem említett, a sajtó szerint a tavaszihoz hasonló lakhelyelhagyási tilalmat vezethetnek be az országban. Nem lehet majd elhagyni azt a megyét vagy várost, amelyben állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezik valaki.

Az országban bezártak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok, betiltották a karácsonyi vásárokat, valamint korlátozták az üzletek és a szállodák tevékenységét. Hétfőtől pedig az ország egész területén online oktatásra álltak át a középiskolák, és több megyében az általános iskolák is.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn 1524-gyel 98 251-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 44 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2151-re emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1284-en vannak kórházban, 204-en intenzív osztályon.

A pozitív tesztek aránya 27,05 százalék.
Jelko Kacin kormányszóvivő sajtótájékoztatóján elmondta: bár a pozitív tesztek aránya továbbra is magas, az elmúlt héthez képest némi csökkenés történt.

A kormány keddtől enyhített néhány korlátozáson. Az elkövetkező nyolc napra újraindul a közösségi közlekedés, kinyithatnak az autómosók, a virágüzletek, a vegytisztítók, valamint a fodrász- és szépségszalonok. A 12 közül négy régióban, ahol jobb a járványhelyzet, kinyithatnak a ruházati, cipő- és sportboltok. Marad ugyanakkor az éjszakai kijárási tilalom és az online oktatás, továbbá zárva maradnak az éttermek, kávézók és szállodák.

A karácsonykor és szilveszterkor érvényben lévő rendelkezésekről majd csak csütörtökön dönt a kormány.

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: gondolkodnak a németországihoz hasonló korlátozásokon, amelyeket Berlin az ünnepekre vezetett be. Németországban az elkövetkező hetekben a létszükségleti cikkeket forgalmazó üzletek kivételével minden nyilvános intézményt bezárnak.

MTI