Horvátországban és Szlovéniában is stagnál az új fertőzöttek száma

2020. július 14. kedd 18:46

Horvátországban és Szlovéniában is stagnál az új fertőzöttek száma

A múlt heti meredek növekedés után Horvátországban és Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok keddi sajtótájékoztatóján. 

 

 

Horvátországban a testület jelentése szerint hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3827-et, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 120-ra nőtt.

Pénteken még rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban, a hétvégén azonban mérséklődött az új esetek száma. A betegek közül 129-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1183.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy hány fertőzött turistáról tudnak az országban, Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója elmondta: egy szerb állampolgár, akiről kiderült, hogy koronavírussal fertőzött, Puláról azonnal hazatért Szerbiába.

Három svéd állampolgár tesztje is pozitív lett, ők Svédországban fertőződtek meg, jelenleg Isztriában tartózkodnak házi karanténban.

Két amerikai pilóta és egy észak-macedón család is elkülönítőben van, szintén fertőzöttek. Továbbá Splitben egy brit állampolgár PCR-tesztje lett pozitív, róla nem lehet tudni, hogy hol kapta el a vírust.

Horvátországban a kereskedelmi és nem kereskedelmi szálláshelyeket, valamint a hajózási charterforgalmat is napi adatokkal monitorozó eVisitor rendszer szerint hétfőn több mint 500 ezer turista - közülük 430 ezer külföldi - tartózkodik. A legtöbb külföldi vendég Németországból, Szlovéniából, Csehországból, Lengyelországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról érkezett.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában tízzel 1859-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.

MTI