Gyengültek a német kormánypártok, az AfD a harmadik erő

2017. szeptember 24. vasárnap 18:27

Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, de támogatottsága nagymértékben csökkent, és a koalíciós társé, a szociáldemokrata párté (SPD) történelmi mélypontra süllyedt, a Bundestag harmadik számú ereje pedig az újonc AfD - mutatták ki a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll). 

 

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett felmérések szerint a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát gyűjtötte össze, szemben a négy évvel ezelőtti 41,5 százalékkal.

Az SPD 20-21 százalékkal végzett a második helyen, a 2013-ban szerzett 25,7 százalék után. Eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. Manuela Schwesig elnökhelyettes bejelentette, hogy a szociáldemokraták ellenzékbe vonulnak.

Az exit pollok szerint a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD 13-13,5 százalékos eredménnyel debütál a szövetségi parlamentben, amelybe visszajutott a 2013-ban kiesett liberális FDP is.

MTI