Good bye, London! Éjfélkor elhagyták az EU-t a britek

2020. február 01. szombat 09:24

Good bye, London! Éjfélkor elhagyták az EU-t a britek

Kilépett az Európai Unióból az Egyesült Királyság. A brit EU-tagság az előzetesen kijelölt időpontban, közép-európai idő szerint pénteken éjfélkor szűnt meg.

 

Az Egyesült Királyság 47 évet és egy hónapot töltött az Európai Közösségekben, majd utódjában, az Európai Unióban, ugyanis 1973. január 1-én lépett be az akkori EK-ba.

A kilépés pillanatban elkezdődött a várhatóan 11 hónapig, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és az EU-nak a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól.

A brit kormány elsődleges céljai között szerepel egy átfogó kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás megkötése az EU-val.

Az átmeneti időszak lejártáig jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben az Európai Unióval fennálló viszonyban, vagyis legalább az idei év végéig semmiféle érdemi változás nem lesz érzékelhető olyan területeken, mint az utazás, a bevándorlás szabályozása, a légiközlekedés vagy a kereskedelem.

MTI - Fotó: pixabay.com