Folyékony vért találtak egy őskori csikótetemben

2019. április 20. szombat 16:00

Folyékony vért találtak egy őskori csikótetemben

A 42 ezer éves lótetemet a szibériai verhojanszki hegyvidéken találták az orosz kutatók fagyott állapotban. 

 

 

A szokatlanul ép állapotban fennmaradt csikótetemet 2018 nyarán fedezték fel a Batagajka-kráternél, amikor a hőmérséklet -67,8 Celsius-fokra enyhült a vidéken - olvasható a CNN hírei között.

 

Különlegessége, hogy az állat testéből a kutatóknak sikerült a boncolás során folyékony vért, illetve vizeletet kinyerniük, ami ritkaságszámba megy. Ugyanis még a jó állapotban megmaradt leleteknél is az az általános tapasztalat, hogy a mumifikálódás során minden folyékony halmazállapotú anyag elpárolog a testből az évezredek alatt, még abban az esetben is, ha a lelet fagyott állapotban van.

A vizsgálatok alapján a csikó mindössze kéthetes lehetett, amikor az iszapba fulladt, majd később megfagyott. Így szinte torzulás nélkül megőrizte formáját, és még az állat bundája is megmaradt, különösképp a fejen és a lábain.

Az egyik kutató, Semyon Grigoriev a jakutszki Északkeleti Szövetségi Egyetemtől úgy nyilatkozott, rendkívül ritka, hogy az állat szőrzete is ilyen minőségben fennmaradjon. Így arra is fény derül, milyen színű bundájuk volt a pleisztocén (2,588-0,0117 millió évvel ezelőtt) korban a lovaknak.

A csapat abban reménykedik, hogy az izomszövetek és a belső szervek vizsgálatakor sikerül az állatból használható sejteket kinyerni, ami nagy előrelépést jelenthet a kihalt fajok klónozásában.

MTI - Fotó: MTI/AP/Északkeleti Szövetségi Egyetem