Elloptak egy tömör aranyból készült WC-csészét egy kastélyból

2019. szeptember 15. vasárnap 12:10

Elloptak egy tömör aranyból készült WC-csészét egy kastélyból

A Blenheim kastély barokk műemlék épületéből elloptak egy egymillió font értékű 18 karátos arany WC-csészét - írta a BBC. A bűncselekmény miatt a kastély zárva tart. 

 

 

Az eset szombat virradóra történt. A tolvajok komoly károkat és csőtörést is okoztak a lopás során. A rendőrség szerint az elkövetők két autót használtak és a helyszínről elmenekültek. Ugyanakkor egy 66 éves férfit őrizetbe vettek - számolt be a nem mindennapi bűntényről a BBC.

A tömör arany WC, amely Maurizio Cattelan olasz művész alkotása csütörtök óta látható az Oxford melletti Woodstockban, amely Winston Churchill szülőhelye is egyben. Korábban a Guggenheim Múzeumban volt kiállítva.

 

A hírekbe akkor került be, amikor Donald Trump Van Gogh képeket szeretett volna kikölcsönözni a múzeumtól, de ezt a New York-i múzeum vezetés elutasította, és a festmények helyett az arany WC csészét ajánlották fel.

A 18 karátos WC egyébként nem csak műalkotás, hanem használni is lehetett, igaz személyenként maximum három percig, hogy elkerüljék a nagy sorokat.

A kastély igazgatója sajnálkozását fejezte ki az eset kapcsán, de megjegyezte, hogy talán ez is hozzájárulhat ahhoz az olasz művész alkotása hallhatatlanná váljon.

A Blenheim kastély Marlborough herceg tulajdonában áll.

 

MTI