Éjszakai vonaton tartották meg egy opera ősbemutatóját

2017. július 26. szerda 14:30

Éjszakai vonaton tartották meg egy opera ősbemutatóját

Az Aberdeen és London között közlekedő éjszakai, hálókocsis vonaton valószínűleg senki nem aludt. Az utasok operát hallgattak ugyanis.

A Belongings című zeneművet a vonaton utazók csomagjai ihlették. Ez volt az első alkalom, hogy egy opera premierjét egy Skócia és London között közlekedő szerelvényen, a Caledonian Sleeper elnevezésű hálókocsis járaton tartották meg.

Az operát Samual Bordoli szerezte, a librettót Bill Bankes-Jones írta. A darabot a vonat társalgójában adta elő a csellista Zosia Jagodzinska és a tenor Robert Lewis.
Az előadás a skóciai soundfestival és a londoni Tete a Tete operafesztivál közötti együttműködés révén valósult meg.

A Tete a Tete igazgatója, Bankes-Jones elmondta: az előadást azért hozták létre, hogy "a Skócia és Anglia legkreatívabb városaiból útra kelő közönség új zenét és új munkákat hallgathasson". A soundfestival igazgatója, Fiona Robertson hozzátette, hogy nagy örömmel karolták fel a kezdeményezést: "reméljük, hogy ez az opera arra bátorítja a közönséget, hogy még több előadást nézzen és hallgasson meg a Tete a Tete és a soundfestivalon".

Az operát még egy alkalommal, november 9-ről 10-re virradó éjjel is előadják az éjszakai vonaton. A darabot az augusztus 13-ig tartó Tete a Tete fesztivál alatt a King's Cross pályaudvaron is játsszák. A soundfestival pedig idén egy későbbi időpontban tűzi műsorra.

MTI - Fotó: Shutterstock