Csehországban újra emelkedik a fertőzöttek napi száma

2021. július 02. péntek 13:53

Csehországban újra emelkedik a fertőzöttek napi száma

Újra emelkedik az új igazolt koronavírus-fertőzöttek napi száma Csehországban, míg a kórházban kezelteké tovább csökken - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján pénteken megjelent kimutatásokból. 

 

 

Csütörtökön 164 új esetet szűrtek ki a laboratóriumok, hetvennel többet, mint egy hete.
Az orvosok szerint figyelmeztető jel, hogy a járvány terjedési mutatója, az úgynevezett reprodukciós szám már 1,3-ra emelkedett. Ez január óta a legmagasabb érték.

A járvány gyorsulása ezúttal a nagyon veszélyesnek ítélt delta vírusmutáció terjedésének a következménye - állítják a járványügyi szakértők. A tárca statisztikája szerint a mutáció okozta fertőzésnek már több mint 120 esetét mutatták ki Csehországban.

Pozitív fejlemény, hogy tovább csökken a kórházban kezeltek száma. Csütörtökön 50 személyt kezeltek Covid-19 betegséggel, harminccal kevesebbet, mint egy hete. Kilenc páciens állapotát minősítették súlyosnak az orvosok.

Csökkent az elhalálozások száma is: ezen a héten eddig ketten haltak meg a kór szövődményeiben. A járvány tavaly márciusi kirobbanása óta ezzel az áldozatok száma 30 308 lett - olvasható a honlapon.

Gyors tempóban folytatódik az oltakozás, a napi oltások száma átlagban 110 ezer körül mozog. A cseh orvosok eddig 8,35 millió adag oltóanyagot adtak be. Mindkét adagot 3 273 000-en kapták meg.

A járványhelyzet mérsékelt romlására való tekintettel a kormány csütörtökön elrendelte, hogy a külföldről visszatérő cseh állampolgároknak kötelező módon teszteltetniük kell magukat.

MTI