A román ultrák ismét kórusban gyalázták Magyarországot

2019. szeptember 09. hétfő 14:12

A román ultrák ismét kórusban gyalázták Magyarországot

Akárcsak a spanyolok elleni, csütörtökön a bukaresti Național Arénában rendezett összecsapáson, a Ploiești-i mérkőzésen is kiviselte magát a román válogatott szélsőségesen nacionalista, gyűlölködő tábora, számolt be róla az erdélyi kiadású Krónika.

 

Az ezúttal is fekete pólóba öltözött ultrák már a meccs elején rázendítettek a Magyarországot és a magyarokat szidalmazó és gyalázó, nyomdafestéket nem tűrő szlogenekre, zúgott a „Magyarország kapja be!" („Ungaria ne suge p...").

Az incidensek miatt Gabriel Berceanu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) sajtófőnöke negyed óra elteltével a hangosbemondón keresztül kétségbeesett felhívást intézett a drukkerekhez, felkérve őket, hagyják abba az idegengyűlölő magatartást.

Berceanu egyúttal emlékeztetett, hogy a román fél így is „kényes" helyzetben van a Spanyolország elleni mérkőzésen történt incidensek miatt, „nem kellene még többet kockáztatnunk, és hogy zárt kapuk mellett játsszuk a Norvégia és Svédország elleni csoportmérkőzéseket, amelyek rendkívül fontosak a jövő évi Európa-bajnokságra való kijutás szempontjából. Ne használjunk idegengyűlölő kifejezéseket! Köszönjük!" - hangzott a felhívás a Ploiești-i Ilie Oană stadion hangosbemondójából.

A kérésnek azonban nemigen volt foganatja, az ultrák ugyanis ezután nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették a FRF-t és az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) is, „véleményszabadságot" követelve a szurkolók számára.

A román válogatott szurkolóinak egyik tábora a spanyolok elleni csütörtöki mérkőzés elején többször is magyarellenes rigmusokat skandált. A nyomdafestéket nem tűrő szidalmakon kívül felcsendült az „örökzöld" „Ki a magyarokkal az országból!" szlogen is.

A bukaresti sportsajtó az incidens miatt már akkor felhívta a figyelmet: nem kizárt, hogy az UEFA szankcióval fogja sújtani a román válogatottat, amelyiknek adott esetben zárt kapuk mögött kell lejátszania a Norvégia és Svédország elleni hazai selejtezőmérkőzéseit.

A sokkal alacsonyabban jegyzett Málta elleni csoportmérkőzést egyébként George Pușcaș 46. percben szerzett fejesgóljával 1-0 arányban Románia nyerte, amely jelenleg a második helyen található az F csoportban.

EQM - Fotó: Gazeta Sporturilor