A Neander-völgyi emberek készíthették az első barlangrajzokat

2018. február 24. szombat 16:30

A Neander-völgyi emberek készíthették az első barlangrajzokat

Egy nemzetközi kutatócsoport tagjai meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a Neander-völgyi emberek készíthették az első barlangrajzokat. Úgy vélik, hogy a Neander-völgyi ősembereknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett. 

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői három spanyolországi barlangban talált falrajzokat vizsgáltak meg, amelyeket több mint 64 ezer éve készítettek, nagyjából 20 ezer évvel azelőtt, hogy a Homo sapiens, vagyis a modern ember Európába érkezett.

Ez azt jelenti, hogy az egyebek között állatokat, pontokat és geometriai formákat ábrázoló jégkorszaki barlangrajzokat nem készíthette más, csak a Neander-völgyi ember, amely Európa egyetlen lakosa volt akkoriban. Ebből pedig az következik, hogy a képesek voltak szimbolikuson gondolkodni, akárcsak a modern ember.

A Southamptoni Egyetem és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói által vezetett vizsgálat során a szakemberek úgynevezett uránium-tórium kormeghatározási módszert alkalmazva állapították meg a festmények korát.

A barlangrajzokat egészen mostanáig teljes egészében a modern embereknek tulajdonították, és ha fel is merült a Neander-völgyi emberek esetleges szerepének lehetősége, annak vizsgálatát hátráltatták a pontatlan kormeghatározási technikák. Az urán és a tórium radioaktív bomlására alapozott kormeghatározási módszer azonban sokkal megbízhatóbb eredményekkel szolgál.

Az új ismeretek szerint a Neander-völgyi emberek és a modern emberek osztoztak a szimbolikus gondolkodás képességében, és valószínűleg a kognitív képességeket tekintve megkülönböztethetetlenek voltak.

A Southamptoni Egyetem régésze szerint az általuk vizsgált festmények az eddig ismert legrégebbi barlangrajzok. Ez egy rendkívül izgalmas felfedezés, amely azt sugallja, hogy a Neander-völgyi ősemberek sokkal kifinomultabbak voltak, mint azt eddig róluk gondolták.

A spanyolországi barlangokból származó csaknem hatvan karbonátmintát elemző brit, spanyol és francia szakemberek szerint az ábrák elkészítéséhez kifinomult gondolkodásra volt szükség, egyebek között a helyszín kiválasztásához, a fényforrások megtervezéséhez és a festőanyagok összedolgozásához.

Képünkön: A baszkföldi Bizkaia tartomány tanácsa által közreadott képen Diego Garate spanyol régész barlangrajzokat néz az Atxurra-barlang falán az észak-spanyolországi Bilbaóban 2016. május 24-én.

MTI