Versenyben önmagával: így úszta át harmadszor is a Balatont a mohácsi Zsolt Emese

2017. július 13. csütörtök 09:04

Versenyben önmagával: így úszta át harmadszor is a Balatont a mohácsi Zsolt Emese

A rossz idő miatt kétszer is elhalasztották a 35. Balaton-átúszást, végül múlt vasárnap 8277-en teljesítették a Révfülöp- Balatonboglár közötti távot idén. Köztük volt a mohácsi Zsolt Emese is, aki lapunknak mesélt élményeiről, többek között arról, hogyan sikerült megjavítania korábbi egyéni csúcsát. 

Ismerősen csenghet olvasóink számára Zsolt Emese neve, hiszen ő volt az, aki tavaly májusban egyedüli szemtanúként (erről szóló írásunkat lásd a kapcsolódó anyagok között jobbra fent) jelzett a mohácsi komp révészeinek, amikor egy fekete kapucnis férfi a vízbe vetette magát a járműről, akit végül sikerült kimenteni.

Emesét most újra felkerestük, aki készségesen avatott be minket a Balaton-átúszás előzményeibe és örömmel osztotta meg velünk élményeit.

- Az ötlet, hogy átússzam a Balatont, már sok éve megszületett, de sokáig nem éreztem magamat elég felkészültnek hozzá. 2015-ben vettem részt az eseményen először, akkor még csak azt szerettem volna elérni, hogy teljesítsem az 5,2 km-es távot. 2016-ban már úgy szerettem volna teljesíteni, hogy közben nem állok meg pihenni, hanem folyamatosan úszok. Abban is reménykedtem, hogy sikerül javítanom az előző évi időn. Ez sikerült is, hét perccel gyorsabban értem a célba.

Idén azonban már újabb célokat tűzött maga elé, amit szintén teljesített: 2 óra 59 másodperces új egyéni rekordot úszott. (Összehasonlításképp: idén elsőként Juhász Janka teljesítette az 5,2 kilométeres távot, 1 óra 4 perc és 26 másodperc alatt, a leglassabb úszó pedig 6 óra 53 perc alatt)

Böngészhetünk az eredmények között

Az esemény honlapján (http://www.balaton-atuszas.hu) a résztvevők le tudják tölteni saját oklevelüket, valamint nem, kor, település szerint is meg tudják nézni eredményüket. Itt láthatjuk, hogy jelen állás szerint tizenegy mohácsi vette sikeresen a távot, ez a szám idővel tovább bővül, hiszen a szervezők folyamatosan töltik fel az eredményeket. A legidősebb mohácsi Husz János a maga 61 évével, aki már hetedik alkalommal teljesítette a távot, míg a legfiatalabb a 19 éves újonc, Gagyi Barbara. Jancsi-Nagy Ágnes idén 15. alkalommal úszta át a Balatont.

- Az idei átúszáson egyértelműen az volt a célom, hogy javítok a tavalyi időmön, de ahogy beugrottam a vízbe, éreztem, hogy ez bizony nehéz lesz, mert az előző évekhez képest nagyon hullámzott a víz. A táv felétől végül kisebbek voltak a hullámok, de akkor már azt gondoltam, hogy nem tudok javítani a tavalyi időeredményemen. Nem keseredtem el, így is hatalmas élmény volt újra, ahogy elúsztam a táv majdnem felét jelentő 2,5 km-es bója mellett, és onnantól több volt mögöttem, mint előttem. Nagyon meglepődtem, amikor partot értem és lecsippantották a karszalagom, mert a hullámok ellenére sikerült 24 percet javítanom a tavalyi időn. Így jövőre megint nehezebb dolgom lesz, de próbálok megint néhány percet faragni az időből.

- A verseny a korábbiakhoz hasonlóan nagyszerűen volt megszervezve. Egyedüli kellemetlenséget a hatalmas sorban állás jelentette, hiszen a rajt idejét néhány órával lerövidítették, fél 1-ig lehetett csak elindulni. Így amikor Révfülöpre értem a tesómmal és a vőlegényével, akik elkísértek az átúszásra, hatalmas sorok álltak az orvosi vizsgálatnál, a fizetésnél és a rajtnál is, ilyet a korábbi években nem tapasztaltam. Az előnevezés és az előzetesen beszerzett orvosi igazolás csökkenti a várakozási időt és az idegeskedést. Én ezt valahogy minden évben elfelejtem, de ha valaki részt venne az átúszáson a jövőben, mindenképpen érdemes erre odafigyelnie.

- A Balaton átúszása egy szuper nyári program, nem kell hozzá komoly sportolói múlt, elég egy kis kitartás. 20-25 méterenként vannak csónakok, hajók, amikben meg lehet kapaszkodni pihenni, és lehet vízzel meg szőlőcukorral frissíteni. Mindenkinek csak ajánlani tudom, én biztosan ott leszek jövőre is!



Erdélyi Bianka