Úgy döntöttek, kosárlabdában is "kell egy csapat" - megcsinálták, s már bajnokok

2015. május 04. hétfő 15:22

Úgy döntöttek, kosárlabdában is

Oszvald László a megyei felnőtt kosárlabda-bajnokság friss aranyérmese és a mohácsiak meghatározó játékosa. A mohácsi születésű kosaras pár éves pécsi kitérő után tért vissza szülővárosába, ahol mindent megtenne, hogy egyszer magasabb szintre lépjen ez a sportág.

- Tizenegy éves koromban kezdtem kosárlabdázni, Mohácson. Középiskolai tanulmányaimat Pécsen kezdtem el, ekkor kerültem a PEAC utánpótlás-csapatához. Három évig megyei szintű, városi bajnokságban szerepeltünk, aztán amikor a felnőtt csapat felkerült az NB1/B-be, akkor már az U20-as csapatot segítettem. Ez volt az első alkalom, amikor magasabb szinten kosárlabdázhattam. Két év után átkerültem a PVSK-hoz, ahol már a másodosztályú felnőtt csapatban játszhattam. Ugyan nem voltam meghatározó játékos, de többször pályára léphettem bajnoki mérkőzéseken. Emellett utánpótlás szinten, az U23-as csapat tagjaként is minden mérkőzésen bizonyíthattam - mesélt pályafutása kezdetéről Oszvald László.

A négyéves kitérő után a fiatal kosárlabdázó visszatért Mohácsra.

- Amikor Pécsett befejeztem a tanulmányaimat, Mohácson felvetődött, hogy csináljunk egy komolyabb csapatot és szervezett keretek között is mérettessük meg  magunkat. Tavaly szeptemberben hivatalosan is megkezdtük szereplésünket a megyei felnőtt bajnokságban.

Aztán olyannyira jól sikerült a szezon, hogy tizenkét győzelemmel és csupán kettő vereséggel zárva, magabiztosan nyerte meg a Mohács a bajnokságot.

- Az eredeti cél az volt, hogy a mérkőzéseink felét nyerjük meg, ami reális is volt, csak ahogy mentünk előre, egyre jobban ment a csapatnak. Meglepő módon jól kezdtük a bajnokságot, hiszen az első nyolc mérkőzésünket megnyertük. A következő cél már az volt, hogy legyünk benne az első háromban, végül úgy alakult, hogy megnyertük a bajnokságot. Természetesen nem érdemtelenül, bár két vereség becsúszott, amikor megérdemelten nyert az ellenfél, de azokat leszámítva mindenkit magabiztosan vertünk meg.

Megjárta Pécset is

Oszvald László 1992. augusztus 11-én, Mohácson született. Középiskolás évei során négy évig játszott magasabb osztályban, előbb a PEAC majd a PVSK színeiben. Pécsi évei alatt megszerezte a kosárlabda edzői szakképesítést. Jelenleg Mohácson él, és az egyik belvárosi vendéglátóegységben dolgozik. Szabadidejében az U12-es korosztálynak tart kosárlabda edzéseket.

Oszvald László szerint az első hely megszerzése nagyban annak is köszönhető, hogy egy nagyon egységes csapatként tudtak együttműködni.

- Ez egy nagyon tehetséges és szorgalmas csapat. Szinte mindenki dolgozik, de mellette próbálunk a kosárlabdára is időt fordítani, lejárni edzésekre és teljes szívvel harcolni a mérkőzéseken. Úgy gondolom, erre a jövőben is lehet alapozni, csak nagy szükségünk lenne a külső segítségekre is, gondolok itt a támogatókra, akikből egyelőre nagyon kevés van. Mivel a lehetőségeink jelenleg korlátozottak, jövőre nagy valószínűséggel nem tudunk magasabb szintre lépni.

Ugyan a bajnokság véget ért, május utolsó hétvégéjén egy hazai rendezésű, kétnapos utánpótlás és felnőtt tornát rendeznek Mohácson, ami remek lehetőség a kosárlabda népszerűsítésére a mohácsi és környékbeli emberek számára.

- Én személy szerint azt szeretném, hogy a mohácsi kosárlabda minél jobb legyen, és hogy az évek alatt minél magasabb szintre eljussunk. Magamat mindig is a sport területén képzeltem el, az eddig megszerzett tudásomat szeretném átadni a fiatalabb generációnak és remélem egyszer a mohácsi kosárlabdázás eljut egy olyan, magasabb szintre, ahova megérdemli - mesélt Oszvald László a saját elképzeléseiről.

Erdélyi Bianka