Szombaton ünnepli születésnapját ifjabb Dárdai Pál, a pécsi és berlini klublegenda - Videó!

2019. március 16. szombat 13:54

Szombaton ünnepli születésnapját ifjabb Dárdai Pál, a pécsi és berlini klublegenda - Videó!

Szombaton  ünnepli negyvenharmadik születésnapját a szorgalmas pécsi tehetségből lett berlini klublegenda. 

 

 

Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1976. március 16-án látta meg a napvilágot ifjabb Dárdai Pál, aki ezer szállal kapcsolódik a pécsi labdarúgáshoz. Kezdve azzal, hogy a baranyai megyeszékhelyen született, háromévesen pedig már a pécsi pályán focizott édesapjával, id. Dárdai Pállal.

Sokszor ott volt az edzésein is, de az sem volt ritka, hogy a cserejátékosokkal, vagy épp a csapat masszőrével passzolgatott.

Érthető módon Dárdai Pál a PMSC-nél kezdte pályafutását. Az első osztályban, mint a Pécs játékosa, 1992-ben debütált.



A középpályás összesen hatvanhét NB I-es meccset játszott piros-feketében. Bár nem a gólszerzés volt a fő feladata, tizenegyszer azért újmecsekaljaiként is sikeresen bevette az ellenfelek kapuját.

Kitartása és nem utolsósorban képzettsége már ekkor is kiemelkedő volt, ezzel persze sok nagy csapat figyelmét felkeltette.

 

Meglehet, ha ekkortájt rendezett viszonyok uralkodtak volna Mecsekalján, akkor ki sem tette volna a lábát Pécsről.

De az élet úgy hozta, hogy mégiscsak eligazolt, méghozzá 1996 tavaszán a Mezei György fémjelezte BVSC-be. Zuglón egyből sikeres szezont tudhatott magáénak, egy-egy bajnoki és Magyar Kupa (MNK) ezüst birtokosa lett. Emellett az utánpótlás válogatottban is szerepelt.

A Szőnyi úti klubnak 1997-ben intett búcsút, onnét ugyanis a német Hertha BSC-hez szerződött. Németországban páratlan karriert futott be: Bundesliga-bronzérem, német Ligakupa-győzelmek, BL-szereplés...

297 bajnoki mérkőzésével tartja a klubrekordot, nála többször senki sem húzhatta fel a kék-fehér csíkos mezt. De egy másik összevetésben is csúcstartónak számít, egyetlen játékos sem nyert nála több mérkőzést a Hertha BSC színeiben a német élvonalban. Így aztán legalább akkora ikon lett a berlini klubnál, mint édesapja Pécsett.


A középpályás eközben a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a címeres mezt összesen hatvanegy mérkőzésen viselte. 2011-ben visszavonult a profi labdarúgástól.

Karrierje befejezése után a berlini klub utánpótlás edzője lett, majd 2014 őszén kinevezték a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitányává. 2015 január végén a Bundesligában szereplő Hertha BSC vezetőedzőjének kérték fel, amely szerepében azóta is szárnyal.

Forrás: PMFC