Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Burján Csaba 13. lett 1500 méteren

2019. március 09. szombat 15:28

Rövidpályás gyorskorcsolya vb - Burján Csaba 13. lett 1500 méteren

Legjobb magyarként a kisdöntős Burján Csaba a 13. helyen végzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján. 

 

 

A váltóval olimpiai bajnok pécsi sportoló a táv első harmadában hátul helyezkedett, utána felküzdötte magát a középmezőnybe, de amikor a hajrára fokozódott az iram, már látszott, hogy nem tud még feljebb törni, s végül ötödikként haladt át a célvonalon a hétfős futamban, így összesítésben a 13. helyen zárt.

"A sebességem megvan, de a hosszabb távra az erő nincs" - értékelt röviden Burján Csaba.

A férfi finálét tulajdonképpen kétszer kellett lefutni egy versenybaleset miatt, ugyanis amikor a hajrá kezdetén kicsúszott a kínai versenyző, felborult a pályát szegélyező palánk. A bírók azonnal sípolva jelezték, hogy lefújták a futamot, de a versenyzőkben csak két körrel a vége előtt tudatosult, hogy meg kell állniuk.

Másodjára a dél-koreai Hvang Tae Hon győzött, de az utolsó kanyarban kézzel visszafogta honfitársát, Lim Hjo Dzsunt, emiatt a zsűri kizárta, minek következtében a szám olimpiai bajnoka, Lim lett a világbajnok. Az ezüstöt az 1000 méter olimpiai bajnoka, a kanadai Samuel Girard, a bronzot a szintén dél-koreai Li Dzsune Szeo szerezte meg.

Az elődöntőben kizárt Liu Shaolin Sándor 20., a selejtezőben búcsúzó Varnyú Alex 31. lett.

A női fináléban három körrel a vége előtt már kialakult a végső sorrend: a szám olimpiai bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong megvédte címét, mögötte a phjongcshangi téli játékokon és a legutóbbi vb-n is bronzérmes kanadai Kim Boutin lett a második és az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Szofija Proszvirnova a harmadik. Az elődöntőben búcsúzott Jászapáti Petra 17., míg a selejtezőben kiesett Bácskai Sára Luca 24.-ként zárt.

 

MTI