Országos akadémiai rendszer épül ki kézilabdában

2020. január 09. csütörtök 17:00

Országos akadémiai rendszer épül ki kézilabdában

Megújul az elitképzés a magyar kézilabdasportban, hat helyszínen jönnek létre akkreditált akadémiák idén, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) emellett akadémiai alközpontok kiépítését is tervezi a jövőben. 

 

 

Az MKSZ csütörtöki közleménye szerint idén hat központban folytatódik, illetve válik akadémiai rendszerűvé az utánpótlásképzés a sportágban. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonfüreden és Veszprémben a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, Balatonbogláron pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka) rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól.

"Sportági szempontból történelmi jelentőségű döntés született az akadémiai rendszerről szóló jogszabállyal", állami támogatással az elitképzés új lendületet ad az utóbbi években rengeteget fejlődő utánpótlásképzésnek és a műhelyeknek - emelte ki Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.

Hozzátette, a Neka - amellett, hogy képzési központ marad - az akadémiai logikában klubként működik tovább, az MKSZ-től szakmailag függetlenül, ám az ott már felépült infrastruktúra és képzési rendszer "értékes része a nagy egésznek", kiemelt jelentőségű a sportágon belül.

"Jó esély van rá, hogy képzett magyar tehetségek kerülnek ki az akadémiákról, az eddiginél is többen, ami csak pozitívan hathat a válogatottakra és a bajnokságokra is" - mondta az operatív igazgató.

Novák András leszögezte, az elitképzés nem korlátozódhat hat helyszínre, hiszen számos más műhelyben folyik nagyszerű munka. Az MKSZ az akadémiák alatt, velük együttműködésben határokon belül és túl kibővíti elitprogramját, amelyben 12 éves kortól működhetne a képzés, így a tehetséges gyerekeknek nem kellene kimozdulniuk megszokott környezetükből.

A szövetség a Kézilabda az iskolában program alapjaira építve együttműködési megállapodást kötött a Magyar Diáksport Szövetséggel, hogy az ország szinte minden iskolájába eljuthasson a sportág akár szabadidős mozgásformaként, akár versenyszerű formában.

"Ebből az egész sportág profitálni fog. Biztos vagyok benne, hogy olyan komplex rendszert építünk fel közösen, amelyhez fogható még nem volt a hazai kézilabdázásban" - vélekedett Novák András.

MTI