Mohácsi ezüstérem a karate Eb-n - Gill Dóra Nikol bravúrosan szerepelt

2019. október 16. szerda 09:23

Mohácsi ezüstérem a karate Eb-n - Gill Dóra Nikol bravúrosan szerepelt

A Mohácsi TE 1888 versenyzői is részt vettek a napokban a Budapesten rendezett WADO Európa-bajnokságon, ahol a magyar csapat a mohácsi Gill Dóra Nikol bravúros győzelmének is köszönhetően ezüstérmet szerzett. 

 

 

Tizenegy ország, 500 versenyző, 800 nevezés: számokkal így írható le a napokban véget ért 46. FEW WADO Európa-bajnokság. Arról, hogy mi történt a karatézók kontinenstornáján, Dallos Éva edző beszélt lapunknak:

- A Mohácsi Torna Egylet 1888 versenyzői augusztusban kezdték el a felkészülést az Eb-re. A súlyzós edzések mellett a gyorsaságot fejlesztve a technikai részre kellett nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezért tanítványaim hetente háromszor utaztak speciális felkészítő edzésre, hétvégeken pedig az MTE-pályán jómagam segítettem a felkészülésüket. Nem volt könnyű időszaka ez az érintett fiataloknak, iskolai tanulmányaik mellett heti három utazás, ráadásul két tanítványom már Pécsett tanul. De láttam az elszántságukat,a lendület, a küzdőszellem, az akarat végigkísérte őket.

- A legkisebb versenyzőnk a kilencéves Jáhn Dominik volt - folytatta Dallos Éva. - Katában és kumitében (a küzdés, illetve a formagyakorlat megnevezése e sportágban - a szerk.) indult, ahol az utóbbi kategóriában 4. helyezést ért el. Igyekezett a legjobb tudása szerint teljesíteni, de a nemzetközi mezőnyt érezhetően még szoknia kell. A 11 éves Lantos Dániel kumitéban állt rajthoz, szintúgy a 4. helyen végezve. A harciassága, bátorsága a meccseken jól látszódott.

A 12 esztendős Mikóczi András első összecsapása elején hatalmas fejütést kapott: közös orvosi és bírói döntés nyomán sajnos nem folytathatta a küzdelmeket. Csizmadia Máté 16 évesen igen megtisztelő felkérést kapott - nem először - a Wado Szövetségtől, ő énekelte el a Himnuszt az Eb megnyitóján.

- Mielőtt kiállt volna, annyit mondtam neki, gondoljon Szekó József polgármester úrra, akit aznap búcsúztattak Mohácson. Máté, miután gyönyörűen előadta a Himnuszt, odajött hozzám, s annyit mondott, arra gondoltam, amit mondtál. Nem is álltuk meg könnyek nélkül a pillanatot.

- És akkor következett Gill Dóra - folytatta trénerünk. - Őt a csapatunkban igazi kis tigrisként ismerik. Semmi nem állítja meg ötéves kora óta. Nagyon jó a küzdésben, egy kis energiabomba. Egyéniben szépen küzdötte fel magát, majd az utolsó percekben kiütötték a kontaktlencséjét. A hirtelen szemsérülés kibillentette egyensúlyából, ellenfele ki is használta ezt, s a küzdőidő lejárta előtt bekapott ütés miatt sajnos nem juthatott tovább. Nagyon elszomorodott emiatt, de tudtuk, csapatban talán bizonyíthat még. Így is lett, éppen Dóri győztes meccse juttatta tovább a magyar válogatottat, amely végül ezüstérmes lett.

- Összegezve nagyon nagy élmény volt az egyik legfontosabb nemzetközi versenyen részt vennünk, komoly tapasztalatokkal gazdagodtunk. A magyar csapatnak a magyar csapattal együtt szurkolni a közös sikerért semmi máshoz sem hasonlítható érzés. Nehéz időszakon vagyunk túl, de az Eb-n szerzett élmények örökre összekovácsoltak bennünket. Csodás érzés volt ebből a csodálatos városból eljutnunk a legjobbak közé.

Az már csak hab a tortán, hogy a magyar csapat összesítve az első helyen végzett Skócia és Ukrajna előtt.

Címlapképünkön: Gill Dóra Nikol edzőjével, Dallos Évával.

 

 

EQM - Fotók: Jáhn Zoltán