Magyarország négy helyet javítva az 51. a világranglistán

2018. november 29. csütörtök 12:26

Magyarország négy helyet javítva az 51. a világranglistán

Továbbra is Belgium áll az élen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) friss, csütörtökön nyilvánosságra hozott világranglistáján, a magyar válogatott négy helyet javítva az 51. pozíciót foglalja el. 

 

A szervezet honlapja szerint a vb-bronzérmes belga együttes hat pontot veszített ugyan, de az egy hónappal ezelőtti állapothoz hasonlóan ezúttal is a lehető legkisebb különbséggel, egy ponttal jobban áll a világbajnok franciáknál. A top 10-ben mindössze egy változás történt, az Európa-bajnok portugálok egy helyet javítottak, Uruguay pedig egyet rontott.

A magyarok - akik a legutóbbi rangsor elkészítése óta a Nemzetek Ligájában 2-0-ra legyőzték Észtországot, majd Finnországot is a Groupama Arénában - négy helyet javítottak, és Ghánával holtversenyben az 51. helyen állnak.

A FIFA még az oroszországi világbajnokság előtt bejelentette: a vb után jelentősen átalakul a férfi világranglista pontszámítása, amely már a magyar származású amerikai sportvezető és fizikus, Élő Árpád által kidolgozott és az ő nevét viselő rendszer alapján történik, ahogyan a sakkozóknál is.

Az újfajta ranglistaszámítás szerint minden mérkőzés után kapnak vagy veszítenek pontokat a válogatottak. A győzelemért egy, a döntetlenért fél pont jár, de fontosság szerint nyolc kategóriába sorolták a találkozókat. A legkisebb szorzóval (0,5) azok rendelkeznek, amelyeket nem hivatalos nemzetközi játéknapon rendeznek, a legnagyobbal (6) pedig a világbajnoki meccsek a negyeddöntőtől a fináléig.

Ezt a rendszert a női válogatottaknál már korábban bevezették, a férfiaknál augusztusban tértek át rá.

MTI