Ma gondnok és edző a nagy zsugás, Megyeri Károly, aki szerint vicc a PMFC megye I-es szereplése

2015. október 03. szombat 08:15

Ma gondnok és edző a nagy zsugás, Megyeri Károly, aki szerint vicc a PMFC megye I-es szereplése

Minden Baranya megyei futballszeretőnek ismerős a mohácsi Megyeri Károly neve, az egykori kiváló középpályás játszott a Pécs kupagyőztes csapatában és Németországban is. Ma utánpótlásedző Mohácson, amikor ideje engedi, a pécsi öregfiúknál játszik, s vérzik a szíve a PMFC miatt. 

Nem ma történt:harmincegy éve, 1974-ben, Mohácson lett igazolt játékos Megyeri Károly. Első edzője, Csanda József kapásból az ifikhez hívta az akkor tizenhárom éves labdarúgót, aki így a négy-öt évvel idősebbekkel játszott együtt.

- Az általános iskola után Garami mester hívására kerültem Pécsre, a Sportiskolába. Abban az időszakban az úgynevezett tartalékbajnokságban játszottam, ahol azok a játékosok kaptak lehetőséget, akik vagy fiatalok és tehetségesek voltak, vagy nem kerültek be az NBI-es felnőtt csapatba. Nagyszerű társaim voltak, úgy gondolom, az az időszak sokat lendített a pályafutásomon - idézte fel a múltat Megyeri.

Aztán 18 évesen már az NBI-ben bíztak rá epizódszerepeket, ám a több játéklehetőség miatt úgy döntött, visszajön Mohácsra az NBII-be.

- 1980-ban igazoltam Mohácsra, majd két év után mentem a szintén másodosztályú Szekszárdhoz. Aztán '85-ben Garami Józsi bácsi lett az edző Pécsett, bízott bennem, és visszavitt az NBI-be. Hat csodálatos évet húztam le a PMFC-nél, nagyszerű sikereket értünk el, szereztünk egy ezüst- és egy bronzérmet a bajnokságban, illetve '90-ben megnyertük a Magyar Kupát is.

Aztán Megyeri kapott egy külföldi ajánlatot, amivel élt is. Két évet töltött profiként a német harmad- és két évet a negyedosztályban, közben pedig megszerezte a C licenszes edzői képesítést.

- Öt év után jöttem haza Mohácsra, ahol belekóstolhattam a szakmába, hiszen évekig játékosedző voltam. Végül 38 évesen úgy vettem észre, nem biztos, hogy ez jól működik, hiszen nem láttam át az egész csapatot, illetve a kispadról szerintem jobban lehet esetenként motiválni és segíteni a játékosokat, mint a pályáról. Kisebb-nagyobb helyeken még megfordultam, voltam Sombereken, Székelyszabarban, de aztán tényleg abbahagytam a pályafutásomat.

A futballtól azonban nem tudott elszakadni, hiszen a mai napig a PMFC öregfiúk csapatának tagja, Mohácson az U12-es csapat edzője, a Bozsik program alközpont- vezetője, illetve gondnok az Újvárosi Stadionban.

- Heti hármat edzünk a csapatommal, emellett tornákon és a regionális bajnokságban szerepelünk. Három éve foglalkozom a csoporttal, nagyon sokat fejlődnek, minden évben egy-két játékost elvisznek magasabb osztályba, ami jól mutatja, hogy milyen munka folyik Mohácson. Ezért dolgozunk, akik itt vannak, lelkesek, szeretik a focit és próbálunk minél jobban szerepelni a különböző bajnokságokban.

A Mohácsi TE felnőtt csapata a múlt héten fogadta (és verte meg - a szerk.) a PMFC-t a Baranya megyei első osztályban. Megyeri Károly ennek kapcsán elmondta, egy viccnek tartja, hogy a Pécs ebben az osztályban szerepel.

- Márton Gáborral és Takács Lajos pályaedzővel is együtt játszottam annak idején, és a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Sokat beszélgetünk, és úgy vélem, egyértelmű, hogy nekik nem ebben az osztályban van a helyük, viszont ilyen mélyről egyáltalán nem lesz egyszerű feljutni.  

Erdélyi Bianka