Kézilabda vb: nekünk ennyi volt, távol az olimpia

2015. december 15. kedd 10:37

Kézilabda vb: nekünk ennyi volt, távol az olimpia

A magyar csapat 24-23-ra kikapott a lengyelektől a nyolcaddöntőben a dániai világbajnokságon, a vereséggel minimálisra csökkent a nemzeti együttes esélye, hogy kijusson a jövő évi riói olimpiára. 

Németh András szövetségi kapitány csapata az első negyedórában katasztrofális játszott, 10-4-re elhúzott a rivális, ráadásul Tomori súlyos térdsérülést szenvedett. Az időkérések és a cserék meghozták a remélt javulást, a szünetben már 14-13-ra vezetett a magyar válogatott.

A folytatásban fej-fej mellett haladt a két együttes, de a hajrát a lengyelek bírták jobban.

Lengyelország-Magyarország 24-23 (13-14)

A csapat csak akkor juthat ki a márciusi, olimpiai kvalifikációs tornára, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Montenegró pedig a legjobb hétben végez. Ebben az esetben a norvégok a tavalyi Eb-n második helyen záró spanyolokat kijuttatják az olimpiára. A vb-n már búcsúzott Eb-harmadik svédek és az Eb-hatodik magyarok a földrészi plusz kvóta alapján jutnának indulási joghoz a kvalifikációs tornán, mivel - norvég aranyérem esetén - Európa, mint legjobb földrész plusz részvételi lehetőséget kapna.

A lefújás után Németh András szövetségi kapitány a Sport Televízióban elmondta, hogy rengeteg variációs lehetősége volt csapatának, de a végjátékra ezek rendkívüli módon csökkentek, hiszen Tomori és Görbicz kiesését nehéz kompenzálni, ráadásul a többiek elfáradtak. "Az első félidőben legalább azt megtettük, hogy jelentős hátrányból felálltunk. Az fantasztikus volt. Voltak tartalékaink - Hornyák Dórát (képünkön jobbra) például nem ismerték a lengyelek -, de a hajrában a nagy erőlködésben Szucsánszki Zita (balra) például lenullázódott" - értékelt Németh.

MTI - Fotó: MTI /Kovács Anikó