Kétnapos nemzetközi kosárlabda-konferencia kezdődött Pécsen

2022. január 13. csütörtök 13:00

Kétnapos nemzetközi kosárlabda-konferencia kezdődött Pécsen

A kosárlabdasport külföldi és hazai szakembereinek - edzőknek, sportvezetőknek, játékosoknak - a részvételével megkezdődött csütörtökön az első nemzetközi kosárlabda-konferencia Pécsen, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián (NKA). 

 

 

Az Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban című kétnapos konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetések keretében ismerkedhetnek meg a szakma képviselői - egyebek mellett - a legfrissebb sporttudományi kutatások eredményeinek sportteljesítményt befolyásoló hatásával, és hallgathatnak meg nemzetközi szinten jegyzett szaktekintélyeket.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében megvalósuló esemény megnyitóján Michael Schwarz, a FIBA Europe edzőképzésért felelős vezetője elmondta, az NKA pécsi létesítménye kimagasló szintet képvisel és minden adottsága megvan a professzionális utánpótlás-neveléshez. Hangsúlyozta: a sportágban elengedhetetlen a játékosok és edzők folyamatos, tudományos alapokon nyugvó továbbképzése, ebben segítenek a pécsihez hasonló események.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke elmondta: idén lesz 80 éve, hogy Magyarországon a kosárlabda önállóvá vált azzal, hogy kivált az atlétikai szövetségből, a sportág pedig 110 éve létezik itthon.

Ahogy fogalmazott, mind a kosárlabda, mind a magyar sport szempontjából pozitív változások, eredmények és új létesítmények létrehozása követte, hogy 2010-ben a kormány a sportot nemzetstratégiai ágazatnak minősítette és a kiemelt sportágak számára biztosította a tao-támogatásokat. Kiemelte: ennek is köszönhető, hogy Magyarországon ma már négy állami, tíz szövetségi fenntartású akadémia és csaknem 200 utánpótlás-nevelő egyesület működik, az igazolt kosarasok száma pedig 2010 óta csaknem megnégyszereződött, 84 ezerre nőtt.

Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az államilag elismert sportakadémiák működésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa kiemelte: a magyar sport további fejlődése szempontjából a különböző intézmények összefogása mellett kiemelkedően fontosak a pécsihez hasonló rendezvények.

Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora kiemelte: a modern kosárlabda elképzelhetetlen a tudomány eredményeinek felhasználása nélkül. Kiemelte: a pécsi esemény azért is lehet hasznos az érdeklődők számára, mert a felszólalók elméletei, hipotézisei, módszerei már kiállták a próbát, használhatók, átültethetők a gyakorlatba.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy intézményükben hagyományosan nagy szerepe van a sporttevékenységnek, miként a PTE sportolói is kiváló eredményeket érnek el. Mindez - folytatta -, marketingszempontból is hatalmas hozadékot jelent.

A rendezvényre a KSMK igazgatója, Rátgéber László meghívását mások mellett olyan neves szaktekintélyek fogadták el, mint Geno Auriemma, Ettore Messina, Pinhas "Pini" Gershon és Alojz Milosavljevic, de az első napon előadást tart a magyar női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos is.

A pénteki kerekasztal-beszélgetéseken meghallhatják az érdeklődők mások mellett Danyi Gábort, aki a Győri Audi ETO KC női kézilabdázóival Bajnokok Ligáját nyert, Dávid Kornél volt NBA-s kosárlabdázót, valamint a két szövetségi kapitányt, Ivkovics Sztojant és Székely Norbertet is.

Várhatóan sokan lesznek kíváncsiak az ötödik kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen - pénteken délután - a sportakadémiai modell sajátosságait vitatja meg Sáfár Sándor, Mocsai Tamás, Ivkovics Sztojan, Liszkai Dezső és Székely Norbert.

MTI