Európa-bajnok lett Rittlinger Lotti, a Mohácsi Torna Egylet 16 éves kézilabdázója!

2018. július 09. hétfő 14:48

Európa-bajnok lett Rittlinger Lotti, a Mohácsi Torna Egylet 16 éves kézilabdázója!

A balkezes mohácsi jobbszélső, Rittlinger Lotti a magyar serdülő válogatott tagjaként utazott Svédországba, ahol veretlenül aranyérmet szerzett csapatával. A döntőben hosszabbításban múlták felül Franciaországot.

 

Már az odaút is tartogatott meglepetéseket, késett a repülőgép, így éjjel érkezett meg a csapat a szállására, másnap pedig már délelőtt mérkőzést játszott az együttes. Szerencsére nem okozott gondot a kevés alvás a játékosoknak.

A magyar csapat a csoportban Grúzia, Feröer-szigetek, Litvánia és Hollandia legjobbjait legyőzve, első helyen jutott a középdöntőbe. Csehország, Spanyolország és Románia sem tudott a válogatott útjába állni, így pénteken este Európa-bajnoki döntőt játszhatott a csapat.

Rittlinger Lotti elmondta, a mérkőzések közötti időszakot legtöbbször pihenéssel töltötték, de azért hétfő délután ellátogathattak a szállásukkal szembeni vidámparkba, a döntő előtt pedig villamossal utazott a csapat a kikötőig, ahol közös séta és városnézés volt a program.

A franciák elleni találkozó jól indult, ám felzárkózott az ellenfél, végül hosszabbítás után, elsősorban a jó kapusteljesítménynek köszönhetően, 31-30-ra győzött a magyar válogatott és ezzel Európa-bajnok lett.

 

A mohácsi jobbszélső a tornán tizenhárom góllal járult hozzá a sikerhez. (Fotó: Tompos Gábor.)

- Hatalmas élmény és egyben nagyon jó érzés volt a döntő előtt címeres mezben a Himnuszt hallgatni. A mérkőzéseken szerintem nagyon jól tudtunk csapatként együtt dolgozni, ez a védekezésen is látszott. Nem mellesleg a kispad is folyamatosan együtt élt a pályán lévőkkel, végig biztattuk egymást, tényleg nagyon jó volt részese lenni ennek az egésznek - nyilatkozta Rittlinger Lotti.

Lotti elmondta, még nem sikerült felfognia, hogy Európa-bajnoki aranyérmes, de nagyon boldognak érzi magát ő is, és az egész csapat.

- Az ünneplést kicsit vissza kellett fogni, mert késő volt és az utcán nem lehetett hangoskodni. Ettől függetlenül a pályán táncoltunk, az öltözőben énekeltünk, utána elmentünk a városba kicsit körül nézni, majd hajnalig egy szobában együtt énekeltünk és beszélgettünk.

 

Edzője, Zsolt Krisztina rendkívül büszke játékosára, véleménye szerint nagy jövő áll Lotti előtt.

- Minden mérkőzést megnéztem itthonról és mindig megdicsértem, akkor is, ha jó volt és akkor is, ha kevesebbet játszott. Szakmai utasítást viszont nem adtam neki, egyrészt mert fogalmam sincs mit gyakorolnak edzésen, másrészt véletlenül sem szólnék bele más munkájába, főleg, hogy a válogatott edzői lényegesen magasabb szintet képviselnek nálam. Nagyon szimpatikus, hogy nem nagyképűsködik, a csapattársai is nagyon szurkoltak neki itthonról, amiért ő rendkívül hálás. Miután Európa-bajnok lett, köszönetet mondott nekem is. A legnagyobb dolog, hogy ezt a kis egyesületet képviseli és az is, hogy eddig mindennél előbbre való volt nála a klubhűség. Ennek dacára úgy gondolom, ha sikerül eldöntenie, hogy ezt szeretné csinálni, akkor továbbra is minden esélye megvan arra, hogy magasabb szintre lépjen.

Rittlinger Lotti július 23-án az NBI/B-s felnőtt csapattal kezdi meg a felkészülést a következő szezonra.

Erdélyi Bianka - Címlapfotó: EOC/Helene Holmberg