Bozsik Program: több mint háromezer gyerek rúgta idén a bőrt a megyében

2019. június 05. szerda 09:41

Bozsik Program: több mint háromezer gyerek rúgta idén a bőrt a megyében

Rekordszámú, több mint 3000 gyermeket mozgatott meg a Bozsik Intézményi Program Baranya megyében a 2018-2019-es tanévben.

 

Az MLSZ Elnöksége 2011-ben újraindította az MLSZ korábbi utánpótlás-programjainak erényeit ötvöző, minden részletre kiterjedő tehetségkutató és foglalkoztató programját. Az OTP Bank Bozsik-Program indulása alapvető fontosságú ahhoz, hogy hazánkban ismét európai színvonalú utánpótlás-nevelési rendszer alakulhasson ki.

A Bozsik-program fő célkitűzései a tömegesítés, a tehetségkutatás és a tehetségek fejlesztése.

Ennek elérése érdekében a szövetség egységes, átlátható rendszert hozott létre, amely naprakész, hiteles és ellenőrizhető formában regisztrálja a programban résztvevő labdarúgókat. A verseny és képzési rendszer kialakítása megfelel az UEFA és a FIFA szakmai követelményeinek. Két alappillére a programnak a Bozsik Egyesületi és a Bozsik Intézményi Program.

Utóbbi célja a játék megszerettetése, az intézményi tömegbázis kialakítása és szélesítése, a tehetséges gyermekek sportszervezetekbe irányítása az 5-14 éves korosztályban.

Az iskolákban és óvodákban a tanórán kívüli labdarúgó foglalkozások és események támogatása. A heti 2 foglalkozáson (óvodában heti 1 alkalom játékos - labdás sportfoglalkozás) a gyermekek számára biztosított a rendszeres képzés - játék - edzés - mérkőzés lehetőség. Az MLSZ a programban résztvevőket egységes regisztrációs és nyilvántartási rendszer működtetésével kíséri figyelemmel (IFA rendszer).

A program támogatja az intézmények közötti körzeti-, megyei-, és országos labdarúgó rendezvények, (torna, fesztivál) lebonyolítását. Az intézmények támogatásban részesülnek a tanév végén, amelyet nevezéskor választhatnak ki. (Sporteszköz támogatás, utazási támogatás). Az MLSZ intézményi programja annak a szemléletnek és rendezvénytípusnak a meghonosításán fáradozik, amely részvétel és sikerélmény-orientált és kevésbé koncentrál a versenyzésre.

Megyénk idén átlépte a 3000-es határt, 3045 gyermek kapcsolódott be a programba, ezzel a számmal a település és intézményszámot tekintve országosan a középmezőnyhöz tartozunk.

A 3045 főből 1200 ovis, a többi gyermek iskolás. Velük összesen 117 baranyai intézményben (64 óvoda, 53 iskola) foglalkoznak heti rendszerességgel. Az intézményeknek ill. a gyerekeknek évente négy tornán / fesztiválon kell részt venniük a tanév során.

Május végéig mind a 10 körzetben befejeződtek az események, mindenhol megtartották a záró tornákat és fesztiválokat. A gyerekek a záró rendezvényeken az MLSZ-től kapott ajándékokkal gazdagodtak.

A következő tanévre való csatlakozási szándékot (amely intézmény még nem regisztrált) 2019. szeptember 15-ig lehet jelezni Éles András felé (MLSZ Baranya Megyei Koordinátor) az MLSZ Baranya Megyei Igazgatóságon vagy az [email protected] e-mail címen.

Forrás: baranya.mlsz.hu