Átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémia rehabilitációs központját

2023. február 17. péntek 15:45

Átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémia rehabilitációs központját

Átadták a Nemzeti Kosárlabda Akadémia több mint 1,2 milliárdos forrásból, jelentős részben kormányzati támogatásból újonnan létesített rehabilitációs és regenerációs központját pénteken Pécsen. 

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Hepp Ferenc sportvezetőről elnevezett létesítmény átadási ünnepségén emlékeztetett: az akadémián 2018 óta folyó munka a világ legkiválóbb klubjait idézi, és az onnan kikerülők a legnevesebb csapatoknál is megállják a helyüket.

A sportrehabilitációs központról azt mondta: a megelőzéssel és regenerációval is foglalkozó intézmény egyrészt a Rátgéber László vezette pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, másrészt az egész régió sportközösségét fogja szolgálni magas színvonalon, korszerű eszközökkel.

Emlékeztetett: nemzetközi és történelmi kitekintésben nem példa nélküli, de aktuális és fontos döntés volt, amikor az ötödik Orbán-kormány magalakulásakor a miniszterelnök úgy határozott, hogy a sport a megújuláson áteső honvédelemhez fog tartozni.

Aláhúzta: Magyarországnak szüksége van egy olyan, elrettentő erőt felmutatni képes haderőre, amelyet magyar fiatalok alkotnak. Ennek érdekében zajlik, folytatta a honvédség tiszti és altiszti állományának fiatalítása és az aktív toborzómunka.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy vélekedett, hogy mindkét folyamatban kiemelt jelentősége van a sportnak, a testedzésnek, ugyanis azoknak, akik a magyar haderőben szolgálnak, szerinte fizikailag is fitt embereknek kell lenniük, s e nemes cél elérését segíthet az NKA, valamint az új rehabilitációs központ is.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége arról szólt, hogy Rátgéber László határtalan munkájának köszönhetően folyamatosak a sportággal kapcsolatos fejlesztések, s kiváló szakemberek dolgoznak Pécsen.

Kiemelte: a mai világban a sport nem nélkülözheti a tudományt, hanem azon kell alapulnia. Sikeresség, eredményesség meglátása szerint nem képzelhető el modern sportrehabilitáció, különféle kutatások és azokat végző szakemberek nélkül, éppen ezért kiemelten fontosak szerinte az olyan létesítmények, mint a professzionális akadémiák, illetve az azokat szolgáló, most átadotthoz hasonló egységek.

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt mondta: intézményük a saját orvos szakembereivel aktívan részt fog venni a központ működtetésében.

Rátgéber László, az NKA szakmai és stratégiai igazgatója felidézte: egy egykori szennyvíztelep helyén épült fel a pécsi kosárakadémia öt évvel ezelőtt és a telepet kiszolgáló székház átalakításával, kiegészítésével jött létre az új rehabilitációs központ.

Az új létesítmény életre hívásának indokai között felhívta a figyelmet arra, hogy "a sportban jelenleg az lehet sikeres, aki gyorsan regenerálódik", a pécsi és a hasonló létesítmények pedig a bennük lévő modern eszközparkkal és az ott dolgozó szakemberekkel mindebben segítenek.

A mesteredző szerint az élsport mai világában nem elegendő, ha valaki pusztán tehetséges. A tehetség - vélekedett - csak szakmaisággal és tudománnyal párosulva juthat el a győzelemig; ebben kínál lehetőséget az új központ is - vélekedett.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint az NKA komplexumának szomszédságában álló, 860 négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkező rehabilitációs és regenerációs központ egy esztendő alatt épült fel 1,2 milliárd forintból, több mint felerészben adófelajánlásokból és félmilliárd forintos kormányzati támogatásból.

A létesítménnyel az NKA egy olyan, kifejezetten a sportsérülések teljes körű rehabilitációjára és a sportolók regenerációjára szolgáló egységet valósított meg, amely az akadémia növendékein túl a teljes magyar spottársadalom, és igény esetén a honvédség tagjai számára nyújt szolgáltatásokat.

A létesítményben modern rehabilitációs és diagnosztikai eszközök kaptak helyet, így - egyebek mellett - hiperbárikus kamra, 4D kardiológiai ultrahang, stressz EKG, hidegkompressziós terápiás rendszer, lézerterápiás eszköz került a központ falai közé.

Az indulásnál elsősorban sportorvosi, valamint kardiológiai szakrendeléssel számolnak a poszt-Covid tünetek kezelése érdekében, a későbbiekben felnőtt és gyermek ortopédia, felnőtt és gyermek belgyógyászat, felnőtt és gyermek kardiológia, diabetológia, endokrinológia szakrendelések is helyet kaphatnak a központban - olvasható a háttéranyagban.

 

MTI - Fotó: MTI/Ruprech Judit