A mohácsi Pankotai Luca is játszhat a magyar utánpótlás kézilabda-válogatottban a világbajnokságon

2016. május 24. kedd 17:03

A mohácsi Pankotai Luca is játszhat a magyar utánpótlás kézilabda-válogatottban a világbajnokságon

Pankotai Luca még csak tavaly mutatkozott be az U17-es kézilabda-válogatottban, máris oszlopos tagja lett a csapatnak, amely júliusban Pozsonyban játszik a világbajnokságon. A 16 éves irányító most már nem csak újdonsült csapattársaival ismerkedik, de a csoportjukba került ellenfelekkel is, miközben az iskolában is igyekszik legalább olyan jól teljesíteni, mint a pályán.

A mohácsi lány két éve került az MTE-ből Balatonboglárra, ahová a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) szakmai stábja hívta játszani. Az ott nyújtott teljesítményével érdemelte ki, hogy bemutatkozhatott a korosztályos magyar válogatottban. Novemberben az U17-esekkel Norvégia U19-es legjobbjai ellen lépett pályára, a felkészülési mérkőzésen három gólt is szerzett.

Pankotai Luca a NEKÁ-ban már otthonosan érezheti magát, a nemzeti együttesben azonban teljesen más játszani, mivel nem a megszokott társak veszik körül.

- Nagyon furcsa - mondta a Mohácsi Újság.hu-nak. - Vannak nekás társaim is, de sok játékos ellen játszottam eddig korábban, akikkel most már egy oldalon vagyok. De szerintem már most nagyon jó a csapat.

Bár a fiatal kézilabdázóknak klubcsapataikban is helyt kell állniuk, havonta összegyűlik a válogatott egy-egy kétnapos összetartásra. Pankotai Luca szerint azonban ezek nem is a nehéz edzésekről szólnak, hanem arról, hogy a csapattársak minél jobban összehangolódjanak.

- Nagyon hamar össze tudtunk szokni, ahhoz képest, hogy én még új voltam ebben az évben, és a többiek már jól ismerték egymást. De tényleg gyorsan meg lehet szokni egymást egy ilyen csapatban, hiszen mindenki együtt van egy helyen.

Az igazi felkészülés azonban majd csak az iskola végeztével kezdődik minden valószínűség szerint Balatonbogláron. Az ifjú válogatottak azonban már a négy hetes edzőtábor előtt is gőzerővel készülnek a nagy megmérettetésre.

- Most megnézzük, hogy kikkel vagyunk egy csoportban. Van olyan csapat, akik ellen már játszottunk, de olyan is, akiket még nem is láttunk játszani, ezért videózni fogunk, hogy megismerjük őket és minél jobban lássuk a hibáikat.

Arra a kérdésre, hogy vajon meddig sikerül eljutniuk a világbajnokságon, a mohácsi játékos csak szerényen válaszolt, nem akart nagy jóslatokba bocsátkozni.

- Az EB-n harmadikak lettünk, szóval most is minél jobb helyezést szeretnénk elérni. Nem tudom mennyire fog sikerülni, mert a többi válogatottat még nem nagyon láttam játszani.

A 16 éves játékosnak azonban nem csak a pályán, hanem az iskolában is bizonyítania kell, ugyanis éppen a tanév végi hajrá kezdődik számára is. Amiatt szerencsére nem kell aggódnia, hogy a folytonos készülések a meccsekre a tanulás rovására mennek.

- Az edzések össze vannak hangolva a sulival, az edzők is tudják, hogy mettől meddig vagyunk órákon, hogyan teljesítünk. Ha például látják, hogy egyre rosszabbak a jegyeink, akkor mondják is, hogy valamelyik edzést hagyjuk ki és próbáljunk inkább a tanulásra koncentrálni - magyarázta.

Abba már beletörődött, hogy nincs olyan nyári szünete, mint a többieknek, de nem is bánja, mert izgatottan várja, hogy bekerüljön a keretbe és a tétmeccsen is megmutathassa, mit tud a válogatottban.

Könnyen lehet, hogy hamarosan már nem csak ő lesz a család egyetlen profi sportolója, hiszen a még általános iskolás húga, Pankotai Lili meg a labdarúgás szerelmese és nem is bánik ügyetlenül a labdával. Olyannyira nem, hogy már egy neves magyar csapat is megkörnyékezte őt.

- Hívták az MTK-ba focizni majd nyolcadik osztály után, de mivel elég szeleburdi, ezért anyáék is átgondolják még ezt - mondta mosolyogva a nővére. - Ő nagyon szeretne menni, mert ugye a lányfoci nem olyan híres és azt gondolja, hogy majd ő megváltja a világot.

Arra minden bizonnyal pár évet még várnunk kell, de ha minden jól megy, Pankotai Luca már nyáron leteheti a névjegyét a magyar kézilabdában válogatott játékosként a korosztályos világbajnokságon.

Képünkön: Pankotai Luca a novemberi Magyarország U17 - Norvégia U19 felkészülési mérkőzésen, melyen három gólt is lőtt a válogatott színeiben.

Kiss Alexandra - Fotó: Magyar kézilabda-válogatott