22 év után ismét első osztályú csapat, a Videoton érkezik Mohácsra a labdarúgó Magyar Kupában

2017. szeptember 20. szerda 09:14

Frissítve: 2017. szeptember 20. szerda 18:23

22 év után ismét első osztályú csapat, a Videoton érkezik Mohácsra a labdarúgó Magyar Kupában

FRISSÍTVE: Négygólos győzelmet aratott a Videoton. Amikor múlt hétfőn kisorsolták a legjobb 64 közé jutás párosítását a Magyar Kupában, Mohácson a labdarúgó-szakosztály tagjainak szíve nagyot dobbant. Nagyon szerettek volna egy jó NBI-es csapatot fogadni Székely Istvánék, és az álom most valóra válik, hiszen a tavalyi bajnokság ezüstérmese érkezik szerdán. Szabó Gáborral, vagy ahogy mindenki ismeri, Zsömivel, a csapat technikai vezetőjével és masszőrével beszélgettünk a mérkőzés előtt.   

- Legutóbb 1995-ben lépett pályára tétmérkőzésen NBI-es csapat Mohácson. Akkor a Kispestet 2-1-re verte az MTE. Most 22 év után ismét nagy nap előtt állnak. Hogyan jutott el idáig a csapat?

- Először is mindenképpen ki kell emelni, hogy Székely István személyében végre volt egy olyan ember, aki nem vette félvállról a kupameccseket. A PVSK-t és a Lovászhetényt 2-0-ra, végül a Komlót 1-0-ra sikerült legyőznünk, ezzel elértük a célunkat, sikerült a főtáblára jutás. Amikor megtudtuk a párosítást óriási volt az öröm, de tudtuk azt is, hogy komoly felelősség egy ekkora csapatot fogadni.

- Ráadásul mindössze nyolc napjuk volt felkészülni a mérkőzésre.

- Rengeteg szervezés volt a háttérben, a Videotonnal gyakorlatilag a sorsolás pillanatától kezdve tartjuk a kapcsolatot, végig partnerek voltak, abszolút nem néztek le minket, bármilyen kérdés felmerült, szívesen fordultunk egymáshoz. Fel voltunk készülve a szurkolóik fogadására is, de könnyebbség nekünk, hogy nem érkezik szervezett csoport. A csapatot elkísérő nézők, hozzátartozók és a vezetők részére egy külön ülőhelyes szektorrészt tartunk fenn a vendég kispad mögött, illetve egy VIP-részleget is kialakítottunk az öltöző épületen belül, ahol vendégül látjuk a Videoton vezetőit. A vendégek öltözőjét kimeszeltük, a padokat lefestettük, a szakmai stábjuk viszont akkora, hogy külön öltözőt kell nekik biztosítanunk, a sajtóosztályuk csak hat fő, ehhez azért természetesen nem vagyunk hozzászokva. Az idő rövidsége miatt nem tudtunk újabb sajtóhelyeket és kameraállásokat kialakítani, így például a videóelemzőjük a lelátóról veszi majd a mérkőzést. A találkozó után egyébként a csapatot is szerettük volna meghívni vacsorára, de a vezetőedző - a hétvégi Honvéd elleni bajnokira hivatkozva - úgy döntött, azonnal visszautaznak Székesfehérvárra.

- A főrendező a biztonsági bejárás után úgy ítélte meg, hogy 2000 fő befogadására alkalmas a stadion. Hány nézőre számítanak, hogyan sikerül majd megoldani a zökkenőmentes bejutást?

- Őszintén, én a felével is elégedett lennék. A beléptetésre különös figyelmet fordítunk majd, hogy minél gyorsabb legyen a folyamat, jegyet csak a mérkőzés napján lehet vásárolni, a helyszínen két helyen, három pénztár üzemel majd, melyeket 13:30-kor nyitunk meg. A bejárattól távolabbi kapu mögötti domboldalon szabad lesz az átjárás. A belépő egységesen 1000 forint, 14 éven aluliak és 70 év felettiek ingyenesen nézhetik meg a mérkőzést, de igazolvány felmutatása szükséges. A Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági főnökével és a szövetségi ellenőrrel is egyeztettünk, hogy milyen elvárások vannak. 16 rendező lesz a helyszínen, akiknek nagyon pontosan le van írva a menetrend és, hogy mikor hol kell lenniük.

- Hogyan készül a csapat a mérkőzésre, mi lesz a találkozó előtti program?

- Fél 11-kor találkozik a csapat a pályán, majd közös ebéd és közös séta a program. Két órával a mérkőzés előtt érkezünk vissza a stadionba. Kijelenthető, hogy alapvetően mindig a következő mérkőzésre koncentrál az ember, de amióta megvolt a sorsolás, ez nálunk nem biztos, hogy így van. Nincs olyan perc a csapat életében, hogy ne hangozna el a Videoton szó, vagy a Videoton valamelyik játékosának a neve. Felfokozott a hangulat, ezt lehet érezni, de úgy gondolom, hogy nem csak a csapaton belül, de a városban is. Lépten nyomon megállítanak, érdeklődnek, vannak, akik több éve, évtizede nem voltak kinn a pályán, és most mindenképp megnézik a mérkőzést. Reméljük ezzel fel tudjuk pezsdíteni a mohácsi sportéletet. A találkozó előtt klubunk U11, U10 és U9-es játékosai közül kiválasztott 22 focista kíséri majd a csapatokat, a labdaszedők pedig az U14-es gárdából kerülnek ki. Minden bizonnyal nekik is hatalmas élmény lesz ez a délután.

- Milyen állapotban van a pálya?

- Az eső rengeteget javított a pálya minőségén. Mindenki kivette a részét a munkából, de Bittner Pétert külön kiemelném, aki éjt nappallá téve dolgozott azon, hogy minden a helyén legyen, le van nyírva a fű, el vannak húzva az ágak, de az egész stadion nagyon rendben van, a vonalak ezúttal nem meszelve, hanem festve lesznek, amit ebből a létesítményből ki lehetett hozni, azt kihoztuk.

A stadion, a szervezők és a csapat tehát készen áll a mérkőzésre, ami jelenleg az egyik legnagyobb esemény a klub történetében.

FRISSÍTVE:

A szerdai játéknapon nem történt meglepetés, a hajdúságiakhoz hasonlóan az összes NB I-es együttes - így a bajnoki címvédő Budapest Honvéd és a tavasszal kupadöntős Vasas is - továbbjutott alacsonyabb osztályú ellenfelével szemben.

Magyar Kupa, 6. forduló (az élvonalbeli csapatok mérkőzései):
Nyíradony (megyei I.)-Vasas FC 0-2 (0-0)
Sárvár FC (megyei I.)-Paksi FC 0-3 (0-1)
Szarvaskend (megyei II.)-Szombathelyi Swietelsky-Haladás 0-6 (0-5)
Karancslapujtő (megyei I.)-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 0-2 (0-0)
Mohácsi TE 1888 (megyei I.)-Videoton FC 0-4 (0-3)
Pécsi MFC (III.)-Budapest Honvéd 0-1 (0-1)
Csongrád TSE (megyei I.)-Debreceni VSC 1-10 (0-3)
Öttevényi TC (megyei I.)-Újpest FC 0-6 (0-4)
Kecskeméti LC (megyei I.)-Mezőkövesd Zsóry FC 1-4 (1-1)

 

Erdélyi Bianka