Zebra fedőnéven akcióztak a zsaruk Baranyában, gyalogosokat is figyelmeztettek

2019. május 22. szerda 17:12

Zebra fedőnéven akcióztak a zsaruk Baranyában, gyalogosokat is figyelmeztettek

Az egyhetes akció célja a gyalogos balesetek megelőzése volt. 

 

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányt hirdetett 2019. május 14-e és 19-e között. A kampányhoz Baranya megye is csatlakozott, ezért az említett időszakban a rendőrök a gyalogos balesetek megelőzése érdekében kiemelten ellenőrizték a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket.

 

Az ellenőrzések során a rendőrök összesen 25 alkalommal döntöttek helyszíni bírság kiszabása mellett, ezek közül a legtöbb esetben azért, mert a gépkocsivezető a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adott elsőbbséget a gyalogos részére, vagy átlépte a záróvonalat.

Szabálysértési eljárást 6 esetben kezdeményeztek, közülük egy gépjárművezetővel szemben azért, mert eltiltás hatálya alatt vezetett, egy másik gépkocsivezető pedig olyan járművel közlekedett, amelyet hivatalból kivontak a forgalomból, ezért tőle a jármű forgalmi engedélyét és a rendszámát is elvették az egyenruhások.

A kampány során a rendőrök 16 esetben tilos jelzés figyelmen kívül hagyása, 5 alkalommal pedig biztonsági öv használatának elmulasztása miatt intézkedtek.

A rendőrök összesen 18 esetben alkalmaztak figyelmeztetést, ezek közül a legtöbbször gépkocsivezetővel szemben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gyalogos részére elsőbbség meg nem adása miatt, valamint gyalogossal szemben a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladás szabályainak megszegése miatt.

Forrás: BMRFK