Volt válogatott, világbajnoki ötödik is, most gyerekeket tanít karatézni Dallos Éva

2019. március 06. szerda 16:05

Volt válogatott, világbajnoki ötödik is, most gyerekeket tanít karatézni Dallos Éva

Dallos Éva busós oldalát már megismerhették az olvasók , most azonban sportolói és edzői pályafutásáról is kérdeztük. A világbajnoki ötödik helyezett, volt válogatott versenyző 21 éves kora óta edzősködik, imádja tanítványait, akiknek igyekszik minden tudását átadni. Hamarosan japán mesterük is ellátogat Mohácsra.  

 

 

Dallos Éva Bátára járt általános iskolába, ahol hatéves kora óta atletizált és röplabdázott. Elmondta, hogy akkoriban csak egy sportoktató volt a faluban, aki később átment egy másik iskolába tanítani, így ezután már csak a karate maradt helyieknek, mint sportolási lehetőség.

- A faluba akkoriban mindössze tízfős volt a karatecsoport. Kipróbáltam a mozdulatokat és nagyon megtetszett. Már gyerekkoromban is szerettem játékosan harcolni és verekedni a fiú barátaimmal, ráadásul a Linda című sorozatot is imádtam - emlékezett vissza a sportoló.

Így Bátán kezdett el karatézni, s hamarosan le is vizsgázott. Rögtön narancssárga öves lett, ami a második övnek számít. Az akkori edzője, Vörös Csaba azonnal felfigyelt a tehetségére, s az ő tanácsára kezdett el komolyabban foglalkozni a karatéval.

- Ekkor 13 éves voltam, egy év választott el a továbbtanulástól. Úgy döntöttem, Mohácsra jelentkeztem középiskolába, ahol később megismertem Mohácsán Mátyás oktatót, aki 1977 óta oktat karatét a városban. Így aztán Mohácson folytattam tovább, s ekkor kezdtem el versenyszerűen is űzni a sportot - mesélte lapunknak.

Ezután sikert sikerre halmozott, helyi, járási, területi, országos és ezeket követően világversenyeken is részt vett. Több díjat is kapott, ilyen a Mohács Város Év Sportolója, Baranya Megye Év Sortolója és a Mohács Város Sport Díja. Volt Európa-bajnok és világbajnoki ötödik helyezett is. Budapestre is járt edzésekre, sokan támogatták. Huszonegy éves volt, amikor letette első mestervizsgáját, s elkezdte edzői pályafutását. Jelen pillanatban négydanos fokozata van, ami japán és harcművészeti vonalon nagy dolognak számít. Amikor az ember levizsgázik az első fekete övvel, akkor kap egy dant, a következő fokozatokat pedig csak több év után lehet elérni.

A hagyomány közben tovább szállt, Dallos Éva kisfia, Jáhn Dominik születése után két héttel már az edzőteremben volt édesanyjával, s gyakorlatilag ott is nőtt fel. A fiú ma már szintén rangos karate eredményekkel büszkélkedhet.

Mivel az edzősködés és a versenyzés sok lett volna egyszerre, így választania kellett, s abbahagyta a versenyzést. Nem bánta meg, hiszen Somberekből, Palotabozsokról, Lánycsókról, Dunaszekcsőről, sőt, még Horvátországból is járnak át hozzá tanítványok. Nagyon szereti a tanítványait,véleménye szerint, ha szívből oktat az ember, akkor csoda szép érzéseket kap válaszul a gyermekektől.

- Sok-sok tehetséges tanítványom van, akikre nagyon büszke vagyok. Mikóczi Dávid 2016-ban lett Európa bajnok, de megemlíthetném Csizmadia Mátét, Gill Dórát is, akik szintén kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhetnek. Most pedig építünk fel egy utánpótlás versenyzői csapatot, akik szintén nagyon ügyesek már most. A karate több mint küzdés, harcművészet, amely arra neveli az egyént, hogy megtanuljon küzdeni az életben, hogy önfegyelmet gyakoroljon és egy olyan sportközösséghez tartozzon, ami mindvégig segíti az életútját a belső béke harmóniájában - mondta Dallos Éva.

Az edző végül azt is elárulta lapunknak, hogy japán mesterük, aki minden évben ellátogat Mohácsra, most először egy nemzetközi versenyt szervez a városban, ahová Nepálból, Indiából és Olaszországból is érkeznek majd versenyzők március 24-én és 25-én.

 


Pauska Petra