Vizet adott el gázolajként egy komlói férfi

2022. szeptember 08. csütörtök 16:27

Vizet adott el gázolajként egy komlói férfi

A Komló Járásbíróság a csütörtökön megtartott nyilvános tárgyaláson a  vádlottat folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, kisebb kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és üzletszerűen elkövetett, a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalás vétsége miatt - halmazati büntetésül - egy év börtönre és egy év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, elrendelte egy korábbi büntetővégzéssel kiszabott tíz hónap börtönbüntetés végrehajtását, 20.000 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a vádlott vagyonára, továbbá kötelezte a vádlottat 5.000 forint kártérítés megfizetésére.

 

 

 

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi 2019. november elején elhatározta: úgy tesz szert jövedelemre, hogy a birtokában lévő 20-60 literes műanyag kannákat vízzel megtölti, a víz tetejére kis mennyiségű gázolajat önt, majd az így összeöntött folyadékot gázolajként értékesíti Pécs különböző parkolóiban felkutatott magánszemélyeknek.

A vádlott 5 darab 20 literes, vízzel és kis mennyiségű gázolajjal töltött műanyag kannát a kombi személygépkocsija csomagtartójába rakott, majd azt 2019. november 10. napján Pécsre, egy áruház parkolójába vitte.

A parkolóban megszólította a dízel üzemű gépkocsija mellett álló sértett férfit, és 100 liter gázolajat kínált neki eladásra azzal, hogy literét kedvezményesen 250 forintért adja, mert elromlott a teherautója, és az így kapott pénzből szeretné megjavíttatni.

A sértett belenézett a vádlott csomagtartójában lévő kannák közül kettőbe, majd amikor a felszínen úszó gázolajat látta, az 5 kanna, összesen 100 liter „gázolajért" kifizetett 25.000 forintot a vádlottnak.

A sértett a vízzel kevert gázolajat hazavitte családi házába, ahol másnap elkezdte azt átfejteni saját kannáiba. Eközben észlelte, hogy a kannákban víz és tetején kis mennyiségű olaj van.

Ez a folyadék a sértett számára használhatatlan volt, így a vádlott a megtévesztéssel 25.000 forint kárt okozott neki, mely nem térült meg.

A vádlott még az átfejtés napján, 2019. november 11-én ismét jelentkezett telefonon a sértettnél, és további 120 liter gázolajat kínált neki eladásra.

A sértettnek ekkor már tudomása volt arról, hogy a kannákban vízzel kevert gázolaj volt, de „megrendelte" a további 120 liter gázolajat, majd értesítette a rendőrséget. A vádlott még aznap a sértett házához szállította a 120 liter gázolajat, melyért 30.000 forintot kért, a pénz kifizetésére azonban már nem került sor.

A fenti cselekményekkel a vádlott összesen 55.000 forint kárt kívánt okozni a sértettnek.

A vádlott 2020. február 17-én újabb 5 darab 20 literes műanyag kannát töltött meg vízzel, tetejére kis mennyiségű olajat töltött, majd a kannákat a reggeli órákban Pécsre szállította. A Vásárcsarnok melletti parkolóban egy másik sértettnek kínált eladásra 100 liter gázolajat, literenként 250 forintért.

A sértett az 5 kanna - általa gázolajnak vélt - folyadékot megvásárolta, de mivel csak 20.000 forint volt nála, a vádlott ennyiért értékesítette az anyagot.

Amikor a sértett férfi a lakására vitte a megvásárolt folyadékot, azt megpróbálta meggyújtani, és ekkor észlelte, hogy a kannák vizet és kis mennyiségű gázolajat tartalmaznak.

A vádlott a megtévesztéssel 20.000 forint kárt okozott a sértettnek, mely nem térült meg.

Az ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be felmentés végett, így a bíróság határozata nem jogerős.

MTI