Vitaminszobor: a mohácsi Meixner Ildikó Gyógypedagógai Intézmény hozta el a pályázat fődíját

2017. november 28. kedd 16:09

Vitaminszobor: a mohácsi Meixner Ildikó Gyógypedagógai Intézmény hozta el a pályázat fődíját

A Meixner Ildikó Gyógypedagógiai Intézmény Tedd, Edd, Add! című vitaminszobra nyerte el idén a Lidl Magyarország Egészségesen az iskolapadban! országos pályázatának első díját, a második helyezett a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola lett. 

Az áruházlánc a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai támogatásával idén harmadik alkalommal írta ki a hazai általános iskolák számára edukatív versenyét.

Az intézmények ezúttal egy, a tanulóik által készített, zöldségekből és gyümölcsökből álló alkotással, valamint az alapanyagokban rejlő vitaminféléket és azok élettani szerepét is bemutató vitamintérképpel nevezhettek.

Az elkészült szobrokra a közönség is szavazhatott.

A legtöbb, összesen 4039 like az Óbudai Harrer Pál Általános Iskola Egészséges (É)trend című alkotására érkezett.

Az intézmények kedden vehették át az első helyezettnek járó 500 ezer, a második helyezettnek járó 300 ezer forintos, valamint a közönségdíjast illető kétszázezer foirnt értékű Lidl vásárlási utalványt.

A verseny során az iskolások szülei kitöltöttek egy, a fiatalok étkezési és mozgási szokásait vizsgáló kérdőívet is. A több mint 3700 válasz alapján a gyerekek 53 százaléka fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt napi rendszerességgel, ugyanakkor a fiatalok 30 százaléka legalább hetente eszik valamilyen egészségtelen ételt, cukros üdítőket pedig még ennél is gyakrabban fogyasztanak (46%heti rendszerességgel, 13% naponta).

A fiatalok 35 százaléka ül napi 1-2 órát a számítógép előtt, 11 százalék 2-3 órát, további 4 százalékuk pedig még 3 óránál is többet. A televízió előtt hasonló arányban töltik az idejüket a gyerekek. „A válaszokból kiderül, hogy a gyermekek fele a WHO által ajánlott napi 400 gramm mennyiségnél is kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt. Sajnos e korosztály minden negyedik tagja többlet-testtömeggel bír; az egészséges táplálkozás erősítése körükben ezért nagyban hozzájárul a későbbi krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez" - mutat rá Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Képünk a díjátadón készült.

EQM