Villámcsapással is operálnak a Mohácsi Kórházban: vérzésmentesek a beavatkozások

2019. február 06. szerda 11:55

Villámcsapással is operálnak a Mohácsi Kórházban: vérzésmentesek a beavatkozások

Néhány hete már a hétmilliós költséggel beszerzett ultrahangos vágókészülékkel is végeznek operációkat a város és térsége egészségügyi centrumában. Az eljárás gyors, biztonságos, s a lehető legkisebb heggel járnak a műtétek.


A különböző betegségek gyógyításában a laparoszkópos beavatkozásról többnyire köztudott, hogy kisebb műtéti heg keletkezik, kevesebb időt kell kórházban tölteni és gyorsabban gyógyul a személy. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ finanszírozta új eszközzel tovább korszerűsödött a műtéti technika. 


- A laparoszkópiás vizsgálattal pontos diagnózist állapíthatunk meg, az ilyen eljárással végzett beavatkozás pedig kíméletes műtéti eljárás, amely lehetővé teszi a has felnyitása nélkül a has- és medenceüregben történő operációt. Az új, kombinált ultrahangos-nagyfrekvenciás elven működő vágókészülék az eddigieknél is kedvezőbb feltételeket jelent a betegellátásban, miután a használatával gyakorlatilag vérzésmentessé válik a beavatkozás - hangsúlyozta dr. Hóbor Béla, a Mohácsi Kórház sebészetének osztályvezető főorvosa.


- A Thunderbeat elnevezése az ultrahangos vágókészüléknek megközelítően villámcsapásnak fordítható-értelmezhető, miután nagyfrekvenciájú hullámokkal helyben hőt termelve forrasztja le a nyirok-, illetve a kisebb és nagyobb vérereket. Vagyis a szövetegyesítő rendszer minimalizálja a vérveszteséget - részletezte a főorvos. A műtéti eljárások fejlődési fokán az új eszközt pedig a telefonhoz hasonlítva érzékeltette, mondván, a vezetékes asztali készülékeket a gombos mobilok, majd azt az okos telefonok követték, s ahogy ez utóbbi már minden korábbinál sokoldalúbban használható, ehhez hasonlítható a műtőikben is a színvonalváltozás.

Dr. Hóbor Béla elmondta továbbá, hogy például a laparoszkópos epeműtét alkalmazása óta két nap után távozhat a kórházból a beteg, míg korábban 7-10 napot töltött az osztályon. A vakbél-, vagy sérvműtött 5-7 nap helyett egy nap után távozhat, de egy vastagbél műtétet követően is a korábbi két hét helyett már egy hét múlva bocsájtható az otthonába.


- Elismerésre méltó a kórház vezetésének az a tevékenysége, amellyel a színvonalas betegellátás érdekében a korszerű műszerbeszerzést szervezi. Az ultrahangos vágókészülékkel a műtéti repertoárt tudtuk bővíteni és így már valamennyi városi kórházban elvégezhető hasi műtéthez hasonlóan Mohácson is adottak a körülmények. Országos összehasonlításban a műtéti várólistánk is kedvezőnek értékelhető az egy-, maximum két hónapos időpontadással - jegyezte meg a sebész főorvos, hozzátéve, hogy természetesen a sürgős esetek kivételek.

Képünk illusztráció.

Forrás: Önkormányzati Hírek