Világhálós közönségkedvenc: a kisfaludys Simity Zora kapta a legtöbb szavazatot

2013. március 23. szombat 11:14

Világhálós közönségkedvenc: a kisfaludys Simity Zora kapta a legtöbb szavazatot

A közelmúltban tudósítottunk hírportálunkon arról, hogy lezárultak az idei Kisfaludy Napok - több mint egy tucatnyi különböző számban, összesen közel hatszáz résztvevővel. Kiemelni valakit a sok figyelemreméltó képességű tanuló közül gyakorlatilag lehetetlen. Reményeink szerint nem is Simity Zora lesz az egyetlen, akit bemutathatunk olvasóinknak.

Választásunk azért esett rá, mert a rendezvény programjában korábban nem létező, új fórumon aratott diadalt. Kevés híján háromezer vokssal ő nyerte meg a rajzpályázat világhálón zajló szavazását, és lett közönségdíjas.

A fiatal tehetség az interjú elején a rajzszertárban pillanatok alatt megtalálja győztes művét - mi pedig a közös hangot. Ez nem nehéz, mert egy a világ iránt érdeklődő, nyitott személyiségről van szó, akivel könnyen lehet beszélgetni.

- A rajz akrillal és tussal készült - magyarázza Zora.

Azt is megtudom tőle, hogy az ihletet a 2010-es év egyik Leonardo DiCaprio nevével fémjelzett kasszasikere, az Eredet adta. Már mutatja is mobiltelefonja kijelzőjén az idézett képet. Igen. Kétségtelen a hasonlóság, de nem másolatról, utánzatról van szó, hanem eltalált - sőt, ha már a film címe Eredet - mondhatjuk: eredeti alkotásról.

Szinte mellesleg derül ki, hogy a kilencedikes gimnazistalány korosztályában a fotópályázatot is megnyerte. A téma pedig maga az iskola, gyönyörűen komponált fényképeken. El is felejtem, hogy ami ott a papíron van az „a Kisfaludy." Egy páratlan barokk kastélyt látok napsugárban pompázni, vagy éppen az est sötétjéből felsejleni, sárgán ragyogó ablakokkal.

De Zora nem csupán a művészetekben jeleskedik. „Mondhatom a többit is?" - kérdezi szerényen. Meglepetten bólintok, ő pedig már sorolja is az általa elért további eredményeket: memória verseny első, matematika második, olvasottsági harmadik helyezés.

Ilyen sokoldalúság hallatán jogosan merül fel az obligát kérdés, melyik vonalon képzeli el a jövőjét. Nem gondolkodik hosszasan a válaszon: „Érdekel a divattervezés, de a stylist szakma is." Ruhákat pedig nem csak fejben kreál, a varrásban otthonosan mozgó dédi segítségével meg is valósítja egy-egy elképzelését. Ezen a területen nincs kifejezett példaképe, de ha így folytatja, jó esélye van rá, hogy egy napon ő maga váljon azzá.

A Kisfaludy Károly Gimnázium rajz és vizuális kultúra tanárát, Lieliné Darabos Esztert arra kértük, értékelje általánosságban „A világ színekben él" elnevezésű rajzpályázatot, melyen Simity Zora közönségdíjat nyert.

A szaktanár elmondta, a cél az volt, hogy lehetőleg a tempera, az akril, a színes ceruza domináljanak. Alapvetően változatos, ötletes megoldások születtek. Akadtak, akik saját életükből merítettek, mások absztrakt módon gondolkodtak. A természet éppúgy megjelent, mint a zene világa vagy a folklór. A tervekről szólva hozzátette: a kezdeményezés sikerére való tekintettel jövőre is lesz internetes szavazás, sőt akkor már a fotópályázat indulóinak munkái is felkerülnek a világhálóra.

Képünkön Simity Zora az internetes szavazáson első díjat nyert rajzával.

Cserdi Áron