Venyigeégetésből lett hatalmas tűz a Szársomlyó-hegyen

2019. március 02. szombat 09:40

Venyigeégetésből lett hatalmas tűz a Szársomlyó-hegyen

Nagyharsány külterületén, a Szársomlyó hegyen venyigét égettek pénteken délután, amibe belekapott a szél és elvitte a tüzet. A tűz kezdetben csak a cserjésben égett, de szél segítségével átterjedt az egész hegyre.

  

 

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltói Siklósról és Pécsről három-három, Mohácsról kettő, míg Sellyéről egy egységgel érkeztek helyszínre. Munkájukat nagyban nehezítette - a szélen túl-, hogy a meredek, sziklás hegyoldalt nem lehetett fecskendővel megközelíteni. Ezért a tűzoltók elsősorban gyalogosan, kéziszerszámokkal oltották a tüzet.

A tűzoltók kétirányú beavatkozással, elsődlegesen a tűz terjedését próbálták megakadályozni, és ezzel a közeli erdőt, valamint szőlőcsemetést védték. A tűz terjedésének megfékezése érdekében munkagéppel földsáncot állítottak, illetve ellentüzet is gyújtottak.

A tűz oltásában a Villány, a Baranya, a Palkonya és a Határszél Ökéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei is segítséget nyújtottak.

A tüzet végül késő délutánra sikerült teljesen megfékezni, eloltani. Az eset során személyi sérülés nem történt. A terület természetvédelmi terület, a szakemberek elmondása alapján a tűz a nemzeti parkban kárt nem okozott.

 

Forrás: Katasztrófavédelem - Fotó: bama.hu