Védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Mohácsi-szigeten

2019. november 08. péntek 11:27

Védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg a Mohácsi-szigeten

Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 301,88 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület megújítására. 

 

A dávodi Földvári-tó Magyarország déli részén helyezkedik el. A Dunáról egykor lefűződött folyókanyar, medermaradvány, amely jelenleg egy öt tóegységből álló élőhely-rendszert alkot. Nagy számban fészkel itt vörösgém, törpegém, kis kócsag és nagy kócsag, a közelben fészkelő rétisasok és barna kányák táplálkozó-területe. Védett természeti értékei közé tartozik a sulyom, a tavirózsa, a tündérfátyol és még számos növény- és állatfaj. A Földvári-tónál vidra is előfordul.

A közeli Hercegszántó mellett található Karapancsai erdei-tavak térsége természetvédelmi értékekben ugyancsak gazdag terület. A különálló tóegységek itt is korábban lefűződött morotvatavak, holtág-maradványok, de a legnagyobb nyílt vízfelület emberi beavatkozás eredményeképpen jött létre. A gazdag madárvilág mellett említést érdemelnek az olyan közösségi jelentőségű (Natura 2000) fajok, mint a tavi denevér, a mocsári teknős, a vidra. A karapancsai erdőtömbben található erdei tavak rendszerének jelentőségét az adja, hogy ilyen nagy vízfelületek zárt erdőtömbben igen ritkák.

Mindkét tórendszert hasonló természetvédelmi problémák sújtják; az elmúlt évtizedekben a medrekben az üledékréteg megvastagodott, a víztér csökkent, illetve egyes tóegységek időnként ki is száradtak. Jelentős probléma továbbá, hogy a vízutánpótlást biztosító műtárgyak leromlott állapotúak, ezért a vízáteresztő képességük csökkent, az összekötő vízkormányzó árkok, csatornák helyenként feltöltődtek, illetve számos helyen benőtte azokat a növényzet.

A gazdag élővilág fennmaradásának biztosítása érdekében az Igazgatóság az elnyert európai uniós támogatás segítségével a műtárgyakat felújítja, a csatornákat tisztítja, egyes tavakban kotrást végez. A dávodi Földvári-tó egyik tóegységében pedig bioremediációs kezeléssel javítja a tó állapotát.

 

 

Forrás: DDNP