Unokázós csalók ellen emeltek vádat Komlón

2023. január 09. hétfő 15:53

Unokázós csalók ellen emeltek vádat Komlón

A Komlói Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és egy nő ellen, akik 2020 nyarán egy idős hölgy sérelmére elkövetett unokázós csalásban vettek részt. 

 

Az idős, Pécsváradon élő sértettet 2020 júliusában vezetékes telefonszámán angol
hívószámról hívta fel egy ismeretlen személy. A sértett fiának adta ki magát és azt állította, hogy autóbalesetet okozott és ezzel kapcsolatban sürgősen pénzre lenne szüksége.

Azt kérte az idős hölgytől, hogy szedje össze otthon tartott készpénzét és adja át az érte küldött személynek, „Tóth Tamásnak.".

A telefonáló elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot a vádlott férfival, aki vállalta, hogy a kicsalt pénzt 30 % jutalékért átveszi a sértettől. A férfi és barátnője - a másik vádlott - a telefonos utasításoknak megfelelően gépkocsival a sértett házához mentek.

A férfi a sértettnek Tóth Tamásként mutatkozott be és közölte vele, hogy
fia küldte a pénzért. Az idős hölgy 2.900.000 forintot adott át a vádlottnak.

A vádlottak ezután Budapestre indultak gépkocsival.

Telefonon azt az utasítást kapták, hogy a pénzt két részletben továbbítsák az Egyesült Királyságba, egyik utalást a férfi, másikat a nő intézze. Az utasításnak megfelelően mindketten 1-1 millió forintot utaltak át nemzetközi készpénz-átutalási megbízással az Egyesült Királyságba.


A férfi közreműködése fejében az utalásokat követően fennmaradó 900.000 forintot
tarthatta meg.


Az Angliából telefonáló elkövetők személye az eljárás során ismeretlen maradt.

A vádlott férfi cselekménye idős személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének, a kicsalt pénz továbbításában részt vevő vádlott nő cselekménye pénzmosás bűntettének
megállapítására alkalmas. A minősített csalás egy évtől öt évig terjedő, a pénzmosás öt
évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Forrás: Baranya Vármegyei Főügyészség