Újdonság a pranjén: a dunai mosás programja szombaton szármafőzéssel bővül

2014. július 03. csütörtök 17:11

Újdonság a pranjén: a dunai mosás programja szombaton szármafőzéssel bővül

A mohácsi sokácok a város határain túl is ismert babfőző fesztiváljukkal sikeres hagyományt teremtettek, az idei évtől pedig a pranje, azaz a dunai mosás néhány éve felelevenített tradíciójához kapcsolódik egy újabb gasztronómiai esemény, a szármafőzés.

- Őseink valamikor a Dunán mostak, ennek a hagyománynak a bemutatójára várjuk a közönséget immár hatodik alkalommal július 5-én a Sokac-révhez - mondta Bubreg István a Sokackör alelnöke, aki hozzátette: a mosás alapvetően női munka volt, de ezúttal a férfiak is besegítenek a különböző eszközök, kellékek cipelésével.

A vidám menet délután négy órakor indul a Sokackör épülete elől a Duna-partra, ahol a mosás és a kulturális műsor mellett a tradícióápolás egy másik fajtájával is kiegészül a pranje: idén először, hagyományteremtő céllal a sokácok egyik kedvenc ételét, a szármát készíthetik el a vállalkozó kedvű csoportok, baráti társaságok - emelte ki az alelnök.

- A sokacok sokszor főztek, illetve főznek töltött káposztát, amit szármának hívnak. Többfelé, például a mi családunkban is a töltött paprikát szintén szármának nevezték, ezért az agyagedényekben töltött káposzta és töltött paprika egyaránt főhet majd - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e valami speciális összetevője a szármának Bubreg István így válaszolt: „Maga a káposztában lévő gombóc, mellette egy füstölt oldalas, füstölt csülök, ami ad neki egy kis pikantériát, és énszerintem ennyi bőven elég - meg persze a szabad tűz."

A Sokackör alelnöke hangsúlyozta, szeretnének egy fesztivált teremteni a szármafőzésből, tehát nem egyszeri alkalomról volna szó. A résztvevők pólót kapnak és sörpadot, a szármakészítés közben pedig sokac örömzene fog szólni.

Képünkön: pranje a Dunán - az újjáéledt sokac hagyomány. (fotó: www.mohacs.hu)

Cs. Á.