Újabb szakaszokkal bővült a mohácsi, immár negyven kilométeres kerékpárút-hálózat

2019. április 28. vasárnap 10:53

Újabb szakaszokkal bővült a mohácsi, immár negyven kilométeres kerékpárút-hálózat

A napokban adták át a városi kerékpárút-hálózat újabb két szakaszát: az egyik a szőlőhegyi kereszteződéstől fut a vágóhídhoz vezető bekötőútig, a másik az ipari parkban található inkubátorháztól teremti meg az összeköttetést az üzemhez vivő úttal. 

 

Mohács már eddig is Baranya kerékpáros fővárosának számított, hiszen nincs még egy olyan település a megyében, ahol ilyen sokan közlekednének bringával. Az egyre hosszabb és jobb kerékpárutak is hozzájárulnak mindehhez.

Néhány éve teljesen befejeződött a belvároson átvezető kerékpárút-szakasz kiépítése, s a jelentősebb gépjárműforgalmat bonyolító úthálózatot elhagyva gyakorlatilag mindenütt a biztonságot jelentő kerékpárúton haladhatnak a két keréken közlekedők.

A meglévő kerékpárutak jelentős részét a közelmúltban felújították, többek között a Pécsi út mentén az újvárosi szakasz új burkolatot kapott, illetve kiszélesítették a kerékpárutat a körforgalomtól egészen Lánycsók közigazgatási határáig.

A fejlesztések részeként most elkészült az 56-os főúttal párhuzamosan futó 1440 méter hosszúságú új kerékpárút, ami a 2011-ben átadott iparterületet és a szőlőhegyre vezető kerékpárutat köti össze az üdülőterületre vezető bringaúttal.

A másik új szakasz az ipari parkban található inkubátorházától a vágóhíd bekötőútjához vezet, mintegy 600 méter hosszan. 

Az avatóünnepségen beszédében Szekó József, Mohács polgármestere hangsúlyozta, az önkormányzat eltökélt szándéka a nagyobb közlekedés-biztonságot nyújtó kerékpáros úthálózat további bővítése és fejlesztése.

Hozzátette, a világ „kerékpáros fővárosának" nevezett, 1,2 millió lakosú dán főváros 300 kilométernyi bicikliúttal büszkélkedhet, míg a 19 ezres lélekszámú Mohácson 40 kilométernyi e pillanatban az ilyen pályák teljes hossza. Hozzátette: ha lakosságarányosan vetjük össze ezeket az adatokat, láthatjuk: egy mohácsira sokszorosan több kerékpárút jut, mint a jó példaként a világ elé állított Koppenhága egy-egy polgárára.

Képünkön: Szekó József és Radó Krisztina, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságának igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel a nagyközönségnek is az új létesítményeket.

EQM - Fotó: Facebook