Újabb kerékpárutak épülnek Mohácson, felújítják a főutcán átvezető szakasz egy részét

2019. szeptember 08. vasárnap 09:59

Újabb kerékpárutak épülnek Mohácson, felújítják a főutcán átvezető szakasz egy részét

Tavasszal adták át a városi kerékpárút-hálózat újabb két szakaszát, a jövő héten pedig megkezdődik a Liszt Ferenc utcai, már meglévő kerékpárút meghosszabbítása a Szent Flórián utcán át, a Középmező vasútvonalon áthaladva, az újvárosi buszmegállóig, valamint a Virág utcán keresztül a Szent Erzsébet utcai, szintén már meglévő kerékpárútig. A mintegy negyedmilliárdba kerülő beruházás során a Szabadság utcai és Dózsa György utcai gyalog- és kerékpárút felújítását is elvégzik, ennek kapcsán a főutcán forgalomkorlátozásra kell számítani.

 

 

 

Mohács már eddig is Baranya kerékpáros fővárosának számított, hiszen nincs még egy olyan település a megyében, ahol ilyen sokan közlekednének bringával. Az egyre hosszabb és jobb kerékpárutak is hozzájárulnak mindehhez.

Néhány éve teljesen befejeződött a belvároson átvezető kerékpárút-szakasz kiépítése, s a jelentősebb gépjárműforgalmat bonyolító úthálózatot elhagyva gyakorlatilag mindenütt a biztonságot jelentő kerékpárúton haladhatnak a két keréken közlekedők.

A meglévő kerékpárutak jelentős részét a közelmúltban felújították, többek között a Pécsi út mentén az újvárosi szakasz új burkolatot kapott, illetve kiszélesítették a kerékpárutat a körforgalomtól egészen Lánycsók közigazgatási határáig.

A fejlesztések részeként tavasszal elkészült az 56-os főúttal párhuzamosan futó 1440 méter hosszúságú új kerékpárút is, ami a 2011-ben átadott iparterületet és a szőlőhegyre vezető kerékpárutat köti össze az üdülőterületre vezető bringaúttal.

A jövő héten induló kerékpárút-fejlesztés három különböző területet érint: a város nyugati részén (a Virág utca mentén), az Újvároshoz átkötő részen (ez a Középmező), valamint a városközponttól kifelé, a Dózsa György utca mentén valósul meg. A már meglévő kerékpárutak jelenleg nem kötik össze ezeket a városrészeket.

A munkák során meghosszabbítják a Liszt Ferenc utcai, már meglévő kerékpárutat a Szent Flórián utcán át, a Középmező vasútvonalon áthaladva, az újvárosi helyközi buszmegállóig, valamint a Virág utcán keresztül a Szent Erzsébet utcai, szintén már meglévő kerékpárútig.

Az új kerékpárút megépítése mellett a Dózsa György utcai gyalog- és kerékpárút felújítása ugyancsak megtörténik a Kossuth Lajos utca és az Arany János utca közötti mintegy 662 méteres szakaszon.


Szeptember 10-én, kedden lesz a felújítást megelőző munkaterület-átadás, vagyis a főutcán a jövő héten startol a kivitelezés, az Arany János utcától. Első körben a Rákóczi utcáig tárják le az a részt, később 80-100 méteres szakaszokban újítják fel a kerékpárutat.

Az érintett szakaszok mellett a parkolási lehetőség megszűnik a munkálatok idejére. A parkolók helyén a gyalogosok részére kordonnal elválasztott közlekedőt alakít ki a kivitelezést végző vállalkozó.

 

EQM - Mohács önkormányata - Facebook