Újabb elismerés: örökségvédelmi nívódíjat kapott a Selyemgyár Kulturális Negyed

2022. december 08. csütörtök 12:25

Újabb elismerés: örökségvédelmi nívódíjat kapott a Selyemgyár Kulturális Negyed

A napokban vette át a rangos építészeti elismerést a fővárosban Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere és Dombai Gyula vezető tervező.

 

 

Sikerrel vett részt Mohács önkormányzata a XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

 

A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI fő célja, hogy a szakmát elméletben és gyakorlatban is fejlessze, nemzetközi szinten mutassa be az ingatlanfejlesztési eredményeket, továbbá, hogy üzleti kapcsolatokhoz juttassa az ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó szakembereket.

Mohács a tavaly átadott Selyemgyár Kulturális Negyed beruházásával pályázott.

„Éveken át várta jobb sorsát Mohács egyik legszebb épülete, a még elhagyatottságában is impozáns Selyemgyár.

A páratlan dunai panorámás ingatlan, az eredeti építészeti koncepciót tiszteletben tartó felújítást követően Mohács egyik ékköve lett.

2021 júniusában adták át az újjászületett épület. A főépület földszintjén iroda- és üzlethelyiségek, míg az emeleti térben egy 400 fő befogadására alkalmas rendezvényterem található, amelyhez további kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak.

A főépület udvari bejáratánál színpadként is használható előlépcsők, a színpadot kiszolgáló helyiség, valamint rámpák készültek.

A régmúlt iparát felidéző nosztalgikus környezetbe telepítettük a mai kor modern tudományát: az informatikát, a programozás és a robotok világát. Az eredetileg gubóraktári épületben Innovációs és Technológiai Központ, valamint gyermek játszóház került kialakításra. Az elbontott épületek helyén zöld felületek, közparkok, egységesen burkolt felületek létesültek utcabútorokkal, köz- és díszvilágítással, köztéri műalkotásokkal..." - olvasható a pályázatban.

A neves szakemberekből álló zsűrit - melynek munkájába idén a rangos Építészfórum is bekapcsolódott - meggyőzték az olvasottak és a látottak. Olyannyira, hogy örökségvédelmi nívódíjjal ismerték el városunk értékmentő tevékenységét.

 

Az épületegyüttes megmentése érdekében tett erőfeszítéseknek nem ez volt az első elismerése:  idén áprilisban, a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából a rangos ICOMOS - Példaadó Műemlékgondozásért-díjat érdemelte ki Mohács és a tervező az épületegyüttes megőrzéséért, innovatív kulturális hasznosításáért és körültekintő helyreállításáért.

Forrás: Mohács Önkormányzata