Új tetőt kap a szerb templom, már a cserepezés befejezésénél tartanak a munkálatok

2018. szeptember 22. szombat 13:21

Új tetőt kap a szerb templom, már a cserepezés befejezésénél tartanak a munkálatok

Négy éve, amint befejeződött a temetőkápolna állagmegóvó felújítása, a város maroknyi szerb közössége hozzáfogott a Szentháromság Szerb Ortodox Templom tetőcseréjének előkészítéséhez. A pályázattal elnyert 26 milliós támogatással ez a munka most zajlik. 

 

- A pályázat benyújtásához már a felújításhoz szükséges kész tervdokumentáció rendelkezésre állt, amit közel egy millió forintos költséggel korábban elkészíttetett a Mohácsi Szerb Önkormányzat - mondta M. Bugarszki Norbert, a Mohácsi a Városszépítő és Városvédő Egyesület elnöke.

Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban a templom boltíveit és az oldalfalakat a padlás felől összetartó tölgyfa gerendákat megerősítették, így a statikai problémák elhárítása után megnyílt a lehetőség a másik égető probléma, a csapadékvíz-elvezetés gondjainak orvoslása előtt is.

A törökök elől menekülő és Mohácson is letelepült szerbek a középkorban már létezett temploma helyére 1732-ben építették mai templomukat, amelynek kivételes látványú az ikonosztáza: Csóka Mór magyar festő készítette Uros Prédity szerb festőnek az óbecsei ortodox templomban látható ikonosztáza mintájára. A falfestmények a XVIII. századból valók, Buday Béla pécsi mester keze nyomát őrzik. Maga az épület pedig a 48 méter magas, karcsú tornyával emelkedik a város fölé.

Érdekes, hogy a csekély lélekszámú helyi szerb közösséghez a város országosan nyilvántartott tizenhét műemléke közül négy is kötődik.

Komoly anyagi teher templomon és a temetőkápolnán kívül a szőlőhegyi Vodica kápolna és a térség egyik legnagyobb és legtöbb értékes síremléket őrző sírkertjének, a szerb ortodox temetőnek a gondozása is.

Mindezek ismeretében igen jelentős az a 26 milliós állami támogatás, amiből most új cserépfedés készülhet a szerb templomon - hangsúlyozta M. Bugarszki Norbert.

Forrás: Önkormányzati Hírek - Fotó: Dittrich Éva