Új kötet készül az elmúlt száz év busójárásairól - A mohácsiak segítségére is számítanak

2023. december 06. szerda 14:20

Új kötet készül az elmúlt száz év busójárásairól - A mohácsiak segítségére is számítanak

A Dél-dunántúli Történelmi és Sajtótörténeti Egyesület A mohácsi busójárás bemutatása az elmúlt száz évben munkacím alatt egy helytörténeti kiadvány elkészítésén dolgozik, amelyhez a mohácsiak segítségére is számítanak.

 

 

A kötet a busójárás eredetének, néprajzi vonatkozásainak ismertetése mellett elsősorban a népszokás históriájának utolsó száz esztendejére fókuszál: levéltári források és sajtóhírek alapján mutatja be a maszkos télűző mulatságok során történt fontosabb, érdekesebb eseményeket.


A könyv szerkesztésébe az egyesület szeretné bevonni főként - de nem kizárólagosan - a dél-dunántúli régióban élőket, különös tekintettel a mohácsiakra.

A téma iránt érdeklődőket arra kérik, hogy osszanak meg velük - elsősorban fényképek, szöveges leírások formájában - olyan emlékeket, amelyek a busójáráshoz kapcsolódnak.


A szerkesztőgárda áttekinti a megküldött anyagokat és a könyv pdf-formátumban készülő elektronikus változatába - annak mellékletébe, de akár a főszöveg eseményei közé is - beilleszti közülük azokat, amelyekről úgy ítélik meg, hogy színesebbé, érdekfeszítőbbé teszik a kötetet. Különösen érdekesnek tartanának olyan fotókat és beszámolókat, amelyek nagy- és dédapáink idejéből származnak!


Megjelenését követően a kiadványt az egyesület honlapján és közösségi médiafelületein - letölthető módon - szabadon elérhetővé teszik az olvasóközönség számára.

Az anyagokat az egyesület e-mail címére ([email protected]) várják azzal a kéréssel, hogy fényképek esetében lehetőség szerint szkennelt formában legyenek szívesek továbbítani azokat.

Kérik azt is, hogy amennyiben ismert, azt is írják meg számukra, hogy a csatolt fotók, illetve a leírt események melyik évben történhettek.

 

 

M. B. - Fotó: MTI/Sóki Tamás