Úgy tűnik, nem lesz helyi népszavazás az uránbányáról

2019. április 17. szerda 15:30

Úgy tűnik, nem lesz helyi népszavazás az uránbányáról

A Helyi Választási Bizottság első fokon elutasította az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) helyi népszavazási kezdeményezését az uránbánya nyitása ügyében. Kővári János, az ÖPE elnöke szerint fellebbezni fognak. 

 

 

Az ÖPE néhány hete nyújtotta be a népszavazási kérelmét is. A Helyi Választási Bizottság viszont első fokon elutasította a kezdeményezést, mondván, nem lehet egy tevékenységet a település teljes területén megtiltani.

Az ÖPE vezetői bejelentették: fellebbezni fognak a döntés ellen. A pécsi választási bizottsági ülésen a bodai atomtemető kapcsán a pécsi népszavazást pedig azért vetették el Pécsen, mert közigazgatásilag nem ide tartozik. 

Az ÖPE azt kérdezné a pécsi választópolgároktól, "Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pécs Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatát és Szabályozási tervét úgy módosítsa, hogy a város közigazgatási területén belül uránbányászathoz és uránérc kitermeléséhez kapcsolódó építmények és műtárgyak létesítését megtiltsa?"


EQM