Túl a húszon: új kötete után regényírásba fog a mohácsi költő, Kovács József Hontalan

2015. december 13. vasárnap 07:49

Túl a húszon: új kötete után regényírásba fog a mohácsi költő, Kovács József Hontalan

Huszonkettő. Eddig ennyi verseskötetet jegyez Kovács József Hontalan, s már sajtó alatt a huszonharmadik is. Aztán pedig következhet valami számára is újdonság, egy regény.  

A napokban mutatta be új kötetét az Ifjúsági Centrumban Kovács József Hontalan. A mohácsi költő a sorban huszonkettedik általa jegyzett könyvben ezúttal egy válogatással jelentkezett, a Canto távol lélegzeted ugyanis korábbi költeményeinek gyűjteménye. Pontosabban csak néhány szelet a múltból, vagy, ahogy talán ő mondaná, „villámlások a Fekete Síkról". 

Régebben íródott, a költészete iránt érdeklődők számára ismerős költeményekről van szó tehát, azonban a türelmes papírra vetett sorok újra és újra képen törlik az embert. Egyfajta szembesítés: hogyan végeztünk dolgainkkal, mióta megszülettek ezek a versek, hogyan mi, egyesével, s hogyan a társadalom.

Az alkotót nyilván lehet szeretni vagy nem szeretni, megérteni vagy egyet nem érteni vele, de megkerülni, figyelmen kívül hagyni nem nagyon.

Egy régi esztendő harminckilencedik napján Kovács József például így látta magát és a világot:

„egybecsomózva
gyönyörű sorsommal
magam vagyok
eleitől fogva

negyven körüli
kelet-európai férfi
lyukas csizmában
szerelmi priusszal

nincsen semmim
hiányodon kívül
súlytalanság állapotában
cidriző ország

élek ahol élek
röhejes putriban
klassz csövekben
tré menedékhelyen

hát ez vagyok én
és ez a hazám
az ám
József Attila

Az egyébként súlyos betegségéből felépülő költő persze nem hagyja ennyiben, s már az újabb, 23. kötete is kész, megjelenésre vár. Az Apró mohácsi boltokban helyet kapó versek egy része még a kórházban - ahonnan a költő saját bevallás szerint mindig meg akart szökni - készült, így hangulataira béklyót köt a kórral való küzdelem, a többi darab viszont már kint, a „szabad világban", mégsem különböznek sokkal előbbiektől.
Mindenesetre ezekben ismét viszont láthatjuk magunkat, mohácsiakat, a „sétautcát", az üzleteket, ahova naponta járunk, felfedezhetjük, milyen meglelni újra a régi szerelmek lábnyomát a parkban.

A szerdai bemutatón mindezek mellett kiderült még az is, hogy Kovács József egy regény megírásába is belevág, pontosabb a gondolataiban már réges régen összeállt sorok lejegyzésébe - aligha vállalunk túlságosan nagy kockázatot azzal, ha már most azt mondjuk, a még csak ötlet szintjén létező mű is költészet lesz a javából, prózába öntve, ami egy költőnek olyan, mintha megszabadulna önként viselt láncaitól.

M. B.