Tucatnyi taxis maradt Mohácson – egy fuvar nagyjából öt-hatszáz forintba kerül

2015. június 22. hétfő 17:55

Tucatnyi taxis maradt Mohácson – egy fuvar nagyjából öt-hatszáz forintba kerül

Jelentősen csökkent a mohácsi taxisok száma: volt idő, amikor harmincnégyen fuvaroztak a városban, mára - minden bizonnyal a kereslet-kínálat törvényszerűségei miatt - tizenketten maradtak. Az egyikük hírportálunknak úgy nyilatkozott, egyre kevesebb az utas, az árak viszont gyakorlatilag már több mint egy évtizede nem változtak.

- Volt idő, amikor harmincnégy taxis dolgozott a városban, mostanra tizenketten maradtunk. A munka lényegesen kevesebb, mint évekkel ezelőtt, az áraink viszont tizenkét esztendeje nem változtak - mondta el munkatársunk érdeklődésére Mede Zsolt, aki immár huszonhét éve keresi a kenyerét taxizással.

Hozzátette: úgy tapasztalja, amellett, hogy az emberek többségének nem bírja el a pénztárcája a taxizást, a város méretei miatt még a korábbinál jóval kevesebb fuvaros is nehezen marad talpon.

„Nem érte meg”

A lapunknak név nélkül nyilatkozó egykori mohácsi taxis két éve az alacsony bevétel miatt hagyott fel a fuvarozással. Úgy fogalmazott, túl magasak voltak a költségek és a munkaórák száma, utasból viszont kevés akadt, így „egyszerűen nem érte meg" tovább folytatni ezt a munkát.  

Mint megtudtuk, ahhoz, hogy nyereséget is hozzon a vállalkozás, tizennégy-tizenhat órás műszakok szükségesek.

- Vannak kollégáim, akik fix árral dolgoznak egy bizonyos távolságon belül, ám akadnak olyanok is, akik a hagyományos tarifás rendszerrel. Azt összességében el lehet mondani, hogy a városban nagyjából öt-hatszáz forintos fuvardíjak a jellemzőek. Ezekből az összegekből kell kigazdálkodnunk az autó fenntartását, illetve a benzinpénzt és persze némi nyereséget is - magyarázta.

A nagyobb városokban jórészt a turisták tartják életben a taxisokat, a Mohácsra látogató vendégek többsége viszont inkább gyalog keresi fel a látnivalókat. Egészen más a helyzet a kórház betegei vagy látogatói esetében, ők ugyanis előszeretettel veszik igénybe a taxis szolgáltatást. Mede Zsolt szerint a fuvarok mintegy hetven százaléka az egészségügyi intézményhez vezet, vagy onnan indul.

Képünk illusztráció. 

Palotás Péter - Fotó: Kálmándy Ferenc