Tömegközlekedési eszköze volt a németeknek az Ulmer Schachtel - százötvenen utazhattak rajta

2014. március 01. szombat 18:10

Tömegközlekedési eszköze volt a németeknek az Ulmer Schachtel - százötvenen utazhattak rajta

A Dunamenti németek betelepülése című kiállítást nyitott meg dr. Hargitai János kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője csütörtökön Mohácson a Kanizsai Dorottya Múzeumban.

- Most értettem meg, hogy a 18. században hogyan tudott a három-négyszázezer ember többsége Ulm térségéből aránylag rövid idő alatt áttelepülni hazánkba, hogy az egykoron tömegközlekedési eszközként szolgált, az Ulmer Schachtel kicsinyített mását itt megláttam - mondta Hargitai János a múzeum teraszán kiállított tutajhajóra utalva. - Az eredetileg 30 méter hosszú vízijárművön egyszerre 150 ember is érkezett a Dunán, a szállító alkalmatosságot csak egy útra építették, kikötés után a faanyagát házaik építésére vagy tüzelőnek használták el.

A törökdúlás után elnéptelenedett országrészekben új hazára lelt német lakosságnak országunk szellemi- kulturális- és gazdasági életében betöltött szerepéről részletesen szólt Hargitai János, majd az Ulmer Schachtel készítőjének egyike, Diethard Bayer ismertette a most kiállított 8 méter hosszú tutajhajóval Neustadtól-Nemenádudvarig tíz nap alatt megtett 1000 kilométeres kalandos útjukat a Dunán. Élménybeszámolóját azzal a bejelentéssel zárta, hogy bejelentette, a speciális vízijárművet megőrzésre Nemesnádudvar polgármesterének adja át.


A német építészeti és egyéb tárgyi eszközöket bemutató kiállítást a megnyitó napján nagyszámú közönség tekintette meg. A jelenlévőket Heider Patrik és Katona Szabolcs zenéje, Botka Ingrid és Váradi Zsófia németül előadott népdalai, valamint Madarász Csaba ugyancsak német nyelvű prózája köszöntötte, míg a Mohácsi Német Önkormányzat asszonyai sütötte pogácsával, kuglóffal és a város borával kínálta Ferkov Jakab, a múzeum igazgatója.

Képünkön: balról Ferkov Jakab, dr. Hargitai János és Diethard Bayer a kiállítás megnyitóján.

B. M.