Teljes kapacitással működik a város üzemeltetésében a Szent János Hotel

2022. augusztus 30. kedd 16:04

Teljes kapacitással működik a város üzemeltetésében a Szent János Hotel

A Pécsi Egyházmegye és a mohácsi önkormányzat közötti megállapodása értelmében bérleti díj fizetése nélkül hasznosítja a város a Szent János Hotelt, amelynek megvásárlása 2026-ban kerülhet sor, a Mohács500 programhoz kapcsolódó kormányzati támogatások reményében. A szálloda immár teljes kapacitással üzemel, s már a fejlesztésére is készülnek tervek. 


Az ikonikus mohácsi szállodát a koronavírus-járvány idején zárta be a MAURUS Idegenforgalmi Szolgáltató Kft., majd világossá vált, hogy a társaság egyszemélyes tulajdonosa, a Pécsi Egyházmegye nem kívánja a továbbiakban működtetni a létesítményt.

Mindezek miatt félő volt, hogy a város egyik legszebb részén, a révátkelőnél található hotel sorsa megpecsételődik, azonban a mohácsi önkormányzat gyorsan lépett, s ma már - immár a város üzemeltetésében - ismét teljes kapacitással működve fogadják a vendégeket.

- Egyszerűen nem nézhettük tétlenül, hogy az épület ne töltse be eredeti funkcióját, sőt, egyáltalán semmilyen funkciót - fogalmazott Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere. - Szerencsére Felföldi László megyéspüspök szintén a megoldást keresve nagyon nyitottan állt a tárgyalásokhoz, így gyorsan, s mindkét fél számára kedvező megegyezésre jutottunk.

A polgármester kifejtette, a megállapodás értelmében Mohács 2026-ig bérleti díj fizetése nélkül hasznosíthatja a szálládát, amelynek megvásárlására a megkötött előszerződés értelmében 2026-ban kerülhet sor, a Mohács500 programhoz kapcsolódó támogatások reményében.

Az egyezség megszületése után elvégezték a szükséges felújítási, karbantartási munkákat, s immár teljes kapacitással működik a szálloda.

- Városunkban nagy az igény a szállodai férőhelyre. Egyrészt az ide látogató turisták miatt ideje volt mielőbb bekapcsolni az idegenforgalomba, másrészt a tavaly átadott Selyemgyár Kulturális Negyedben lévő, négyszáz fő befogadására alkalmas rendezvény- és konferenciatermünkbe a programokat csak úgy szervezhetjük, ha szálláshelyet is biztosíthatunk. Márpedig programból van bőven, a rendezvényterem pedig igen gyorsan a lakodalmak népszerű helyszínévé vált, ami szintén indokolja a szállodai szolgáltatások elérhetővé tételét.

Pávkovics Gábor hozzátette, hogy reményei szerint a Paks II. beruházást bonyolító, elsősorban külföldi szakemberek szintén igénybe veszik Mohácson a szállodai szolgáltatást, valamint azt is megemlítette, hogy a Pécsi Tudományegyetem vezetőivel is felveszik a kapcsolatot annak érdekékben, hogy a Pécsett tartott tudományos konferenciák résztvevőit - a megyeszékhely szűkös szállodai férőhelyszámára tekintettel - adott esetben Mohácson szállásolják el.

A közeli jövő mellett a távolabbiakra szólóan is léteznek már elképzelések: a polgármester megjegyezte, hogy miután elkészül a mohácsi híd, a révátkelő feleslegessé válik, így a felszabaduló helyen wellness-részleggel bővítenék a szállodát.


Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva