Tanítsunk Magyaroszágért: megnyílt a pécsi tábor

2019. június 28. péntek 14:00

Tanítsunk Magyaroszágért: megnyílt a pécsi tábor

Újabb állomásához érkezett a Tanítsunk Magyarországért program. A nyíregyházi nyári tábor után ezúttal a Pécsi Tudományegyetem mentorai ismerkednek meg leendő általános iskolás mentoráltjaikkal, hogy aztán felkészülten vágjanak neki a 2019. szeptembertől induló közös munkának. A pécsi tábor megnyitóján Dr. György László az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára köszöntötte a gyerekeket. 

 

 

A kezdeményezés céljáról Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár így nyilatkozott: "A világon mindenhol, így Magyarországon is vannak a munka és továbbtanulási lehetőségektől távol eső településeken élő fiatalok. A Tanítsunk Magyarországért program arról szól, hogy még időben megmutassuk nekik, mennyi lehetőség áll előttük, ha jól választanak szakmát, vagy továbbtanulnak."

A Tanítsunk Magyarországért egyedisége abban rejlik, hogy az iskolarendszerű oktatás és képességfejlesztés, valamint hagyományos tehetséggondozás helyett a 7-8. osztályos diákokkal egyetemista hallgatók foglalkoznak heti rendszerességgel.

"A korosztályt ismerve úgy látjuk, könnyebben kialakul a bizalom, ha a segítség egy korban hozzájuk közelebb állótól érkezik, aki ugyanakkor már elért valamit az életben, és akiből emiatt példakép válhat." - fűzte hozzá Dr. György László.

A mentorrá válás több lépcsőben zajlik: az egyetemisták elsőként egy féléves kurzuson vettek részt, most pedig többnapos nyári tábor keretében találkoznak leendő általános iskolás mentoráltjaikkal. Az első tábort 2019. június 24-26. között rendezték meg Nyíregyházán.

A 2019. június 27-29. között Pécsett megrendezésre kerülő táborban 35 mentor és 141 általános iskolás diák vesz részt.

„A mentorok számára a tábor 3 napos, ebből az általános iskolások csak a 2. napon vesznek részt. A rendelkezésünkre álló időt azért is próbáltuk minél több tartalommal megtölteni, mivel több résztvevő számára nagy valószínűséggel ez lesz az egyetlen program a nyáron" - mondta dr. Gerner Zsuzsanna, az egyetemi kurzus és a tábor szakmai vezetője.

„A diákok most ismerkednek össze azzal a „nagy testvérrel", akivel aztán szeptembertől együtt dolgoznak majd. Reméljük, hogy a találkozás sokak számára sorsdöntő lesz." - fűzte hozzá Puskás Bence projektmenedzser. A mentorok feladata ugyanis az, hogy a fiataloknak megmutassák a településen túli világ izgalmait és lehetőségeit - az állatkertet, a múzeumot, a középiskolákat, a vállalkozásokat, hogy a mentoráltak lássák, hányféle foglalkozásból, hányféle jövőből választhatnak. A tét a pályaorientáción és a piacképes szakma szerzésén túl a szemléletformálás, a felnövekvő generáció hozzásegítése ahhoz, hogy az életben boldoguljanak.

EQM - Fotó: Szalai Ádám